vestnik

Mura 05: Miroslavu Topiću ni treba vrniti denarja  

ABE, 6. 12. 2018
Marko Vanovšek
S finančno injekcijo Komunale je Mura 05 poleti 2012 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige, med drugim se je pomerila s slovitim rimskim Laziem. 
Črna kronika

Potem ko Javno podjetje (JP) Komunala od Nogometne šole Mura 05 ni dobilo povrnjenega posojila s tožbenim zahtevkom, zdaj ni niti uspelo z zahtevkom, s katerim je denar terjalo od nekdanjega predsednika Mure 05. 

Andreja Granfol Cizej, sodnica murskosoboškega okrožnega sodišča, je odločila, da je tožba, v kateri je Javno podjetje (JP) Komunala od Miroslava Topića, nekdanjega predsednika Mure 05, zahtevala poplačilo preostanka posojila, ki ga je to maja 2012 dalo klubu iz Fazanerije, neutemeljena. Javno podjetje je danes že propadli Muri 05 posodilo 250 tisoč evrov, a ta tega ni vrnila v celoti, vrnila je le en obrok. Ker Komunala od Nogometne šole Mura, naslednice Mure 05, s tožbenim zahtevkom ni uspela dobiti povrnjenega posojila, je s tožbenim zahtevkom zdaj terjala od Topića 198 tisoč evrov. Odločitev, da Topiću ni treba vrniti denarja, sicer še ni pravnomočna. JP Komunala se namreč lahko pritoži na višje sodišče.


Zanimivo je, da je ozadje posojila JP Komunala nogometnemu klubu iz Kopališke ulice 45 v Murski Soboti že prvič prečesavala prav Granfol Cizejeva in takrat razsodila, da Nogometna šola Mura, naslednica propadlega ŠD NŠ Mura 05, ni dolžna vrniti omenjenega posojila JP Komunala. Njeni odločitvi so pritrdili tudi višji sodniki, tako da je ta aprila 2017 postala pravnomočna.


Miroslav Topić, njegov odvetnik je bil Miran Žilavec, je na sodišču izpovedoval, da je s finančno injekcijo Komunale Mura 05 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige. »Z upravo JP Komunala smo se dogovorili, da bo Mura 05 vrnilo posojilo v štirih obrokih, ko bo klub dobil sredstva od evropskih tekem. Ker je to društvo imelo blokiran račun, je bilo posojilo nakazano na račun Nogometne šole Mura 05,« je izpovedal Topić.
Praktično je bil nato poleti 2012 odrinjen od odločanja, je razložil, ko so se »v klubu čudežno pojavile osebe, kot sta Dimitrij Hlastec in Tugomir Frajman, kar sta jima omogočila druga dva člana upravnega odbora Igor Celec in Matej Puhan«.
Klub se je sicer avgusta 2012 prebil celo do zadnje stopničke pred skupinskim delom tekmovanja lige Evropa, zaradi tega je od Uefe dobil okoli 400 tisoč evrov. Topić je na sodišču zatrjeval, da bi s tem denarjem lahko vrnili posojilo, a se je denar porabljal drugod, tudi za, tako nekdanji predsednik Mure, razkošne poti na gostovanja v evropskem tekmovanju. »Najkrajšo v celotni zgodbi sem potegnil jaz. Oškodoval sem sebe in družino, tako finančno kot tudi z vidika pripadnosti, vzajemnosti in medsebojnega spoštovanja v družini. Vsi drugi prej omenjeni v celotnem obdobju delovanja kluba v taki ali drugačni obliki pa se vsemu skupaj še danes smejijo,« je poudaril.

Sodijo županu in direktorju
V Mariboru je 9. novembra potekal predobravnavni narok v kazenski zadevi Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala ŠD NŠ Mura 05 proti Dragu Šiftarju, maja 2012 direktorju javnega podjetja, Antonu Štihcu, takratnemu soboškemu županu, in štirim nekdanjim nadzornikom JP Komunala, Ernestu Ebenšpangerju, Karlu Žekšu, Rudolfu Horvatu in Marku Martinuzziju. Obtoženi so krivdo zanikali, glavna obravnava pa letos še ne bo razpisana, kajti Šiftar ima zdravstvene težave.

Topića je nato januarja 2013 zamenjala Nataša Horvat Barič, junija 2013 pa je Mura 05 kot društvo dokončno propadla. Nekdanji predsednik Mure 05, ki je med aprilom 2010 in januarjem 2013 vodil klub iz Fazanerije, je sicer oktobra 2016 v zameno za milejšo kazen s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za domnevne nepravilnosti med vodenjem kluba – dobil je 27 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let.
Nataša Juhnov
Miroslav Topić
temno sodišče tožba topić mura komunala