vestnik

Na družbenih omrežjih porast fotografij pomanjkljivo oblečenih mladostnikov. Policija opozarja, da je ključen nadzor staršev

Vestnik, 28. 4. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Ločnica med realnim in digitalnim svetom je pri otrocih zabrisana, ker se s pametnimi napravami, ki imajo dostop do spleta, srečujejo od zgodnjega otroštva.

Slovenski kriminalisti med preiskovanjem spletnih spolnih zlorab v zadnjih nekaj mesecih opažajo porast fotografij in videoposnetkov, ki jih na družbena omrežja naložijo otroci, v povprečju stari med 5 in 13 let, na njih pa so pomanjkljivo oblečeni oziroma goli. "Pri tem opažamo, da otroci te samoposnetke najpogosteje naložijo na družbena omrežja TikTok ali Youtube. Glede na zadnje informacije, so otroci te posnetke naložili iz lastnega vzgiba, na to jih nihče ni nagovoril ali prisilil," dodajajo. Policisti opozarjajo, da otroci pogosto nimajo nadzora nad uporabo pametnih mobilnih telefonov in uporabo svetovnega spleta. Zanje je ločnica med realnim in digitalnim svetom zabrisana, ker se z tovrstnimi napravami, ki imajo dostop do spleta, srečujejo že od zgodnjega otroštva. 

varnost na spletu, mladostniki, starši
Policija.si
Na kaj je treba biti pozoren?

Policija opozarja, da se internetna varnost otrok in mladostnikov začne pri starših. V prvi vrsti se morajo ti zavedati pasti spleta in obenem razumeti, kako pomagati otrokom in mladostnikom, da se tem izognejo. "Starši so tisti, ki lahko nadzirajo otrokove spletne aktivnosti. Najpogosteje so tudi najbolj zaupne osebe, ki so jim otroci najprej zaupajo, ko se jim zgodijo neprijetne stvari," še pravijo. Tako svetujejo, da bi čim bolj uspešno preprečevali situacije nalaganja intimnih videoposnetkov in fotografij, da se z otroki starši pogovorite o spletni varnosti, naredite seznam informacij, ki jih na spletu ne smejo razkrivati, da se enkrat objavljene fotografije ne dajo več nadzorovati. Pomembno jim je tudi povedati, da z neznanci, ki jih spoznajo preko spleta, ne komunicirajo. Otrokovo uporabo računalnika, pametnega telefona in spleta nadzorujte ter jih naučite, da se deli telesa, ki so običajno zakriti z oblačili, na spletu ne razkrivajo. 

"Če ugotovite, da je otrok svoje intimne posnetke objavil ali delil na družbenem omrežju, posnetek nemudoma odstranite in obvestite podporo družbenega omrežja, da posnetek poskušajo odstraniti. Zavedati se je treba, da posnetek ne bo nikoli več popolnoma izbrisan, a je vseeno treba poskusiti, kar se da omejiti morebitno škodo," svetujejo na policiji. 

ozs pokal-slovenije panvita-pomgrad salonit-anhovo