vestnik

Na pomurskih cestah vedno več modrih odsevnikov

A. B., 12. 1. 2020
Nataša Juhnov
Modra barva se v naravi skoraj ne pojavlja in je tujek v okolici, zato jo divje živali sprejemajo kot potencialno nevarnost. Foto Nataša Juhnov
Črna kronika

V zadnjih sedmih dneh leta 2019 je pod avtomobilskimi kolesi končalo 27 divjih živali.

V zadnjih sedmih dneh leta 2019 je pod avtomobilskimi kolesi končalo 27 divjih živali. Ker so temperature ob prehodu v novo leto padle pod nič stopinj, je divjad začela intenzivneje iskati hrano, pri tem pa je zašla tudi na prometnice. Lani je tako na pomurskih cestah poginilo 1222 divjih živali. Še posebej nevarne za trke z živaljo so podeželske in obgozdne ceste. Na nenadno prečkanje živali moramo biti pozorni predvsem v nočnih in večernih urah, ko te najintenzivneje iščejo hrano. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer, vedno več pa se jih pojavlja tudi čez dan, v njih pa so udeležene manjše živali, kot so zajci in ptiči. Ko na cesti opazite žival, zavirajte le tako močno, da ne ogrožate sebe ali drugih v prometu. Najboljši nasvet za voznike je, da so na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti. Prav tako naj opazujejo rob cestišča in uporabljajo dolge luči, saj se oči večine živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako mogoče opaziti.

e35e9e4d8172f4bb8630bcccb72da902
Bernarda B. Peček
Modri odsevniki na cesti Murska Sobota -Noršinci.


Da bi zmanjšali število poginulih divjih živali, so na nekaterih glavnih cestah v Pomurju na cestnih smernikih postavljeni modri odsevniki, ki so namenjeni odganjanju divjadi. Gre za projekt Direkcije za infrastrukturo, ki odsevnike postavlja na odsekih cest, na katerih po statističnih podatkih pogine največ divjih živali. Direkcija je načrtovala, da do konca leta 2019 odsevnike namesti na vsaj 360 kilometrih državnih cest v Pomurju.

Modra barva tujek v naravi

Odsevniki so zasnovani tako, da v trenutku, ko jih obsvetijo žarometi motornega vozila, odbijajo svetlobo pravokotno na smer vožnje in s tem ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki zmoti divjad in ji prepreči prečkanje vozišča. Modra barva se v naravi skoraj ne pojavlja in je tujek v okolici, zato jo divje živali sprejemajo kot potencialno nevarnost.

 Pokličite 112
V primeru povoženja divje živali avtomobil takoj ustavite, vključite utripalke in zavarujte kraj nesreče s trikotnikom. Pokličite številko 112. Če naletite na poškodovano ali vidno bolno žival, tudi pokličite center za obveščanje, kjer bodo o trku obvestili upravljavca lovišča, torej lovsko družino. »Lahko tudi pokličite številko 113, saj boste policijski zapisnik potrebovali, če imate vozilo zavarovano za škodo, povzročeno z divjimi živalmi. Lovska družina, ki je obveščena o povoženju, obvesti higiensko službo, ki poskrbi za odvoz živali. Meso povožene divjadi ne sme iti v prodajo. Zakon o lovstvu tudi pravi, da je prepovedano dotikanje, prenašanje in prilaščanje najdenih osebkov vseh vrst,« opiše, kako naj ravna voznik, ki povozi divjad, Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja.