vestnik

Največjo dovoljeno hitrost prekoračil za več kot 90 km/h

Vestnik, 30. 8. 2021
PU Murska Sobota
Vozilo je vozil državljan Bosne in Hercegovine.
Črna kronika

Zadnjo avgustovsko nedeljo med 15. in 23. uro so policisti Postaje prometne Policije Murska Sobota na pomurski avtocesti A5 izvajali poostren nadzor cestnega prometa po metodologiji Pegaz.

Ob 18.40 so izmerili največjo prekoračitev hitrosti voznika osebnega avtomobila znamke Volkswagen Passat, ki je vozil s hitrostjo 211 km/h, z upoštevanjem tolerance je ta znašala najmanj 200 km/h. Kot rečeno, je voznik, ki je vozil po avtocesti A5 izven naselja Gančani v smeri Murske Sobote,  prekoračil največjo dovoljeno hitrost za več kot 90 km/h.

Vozilo je vozil državljan Bosne in Hercegovine, kateremu je bil odrejen tudi preizkus alkoholiziranosti z indikatorjem alkohola, ki je pokazal vrednost 0,96 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper voznika bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog.

petanjci, nadzor-prometa, radar, policija, simbol, promet
Nataša Juhnov
Zgolj trenutek nepazljivosti lahko popolnoma spremeni življenje. Lahko je usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.

Promet in cesta napak ne oproščata

Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.
V zadnjih letih se delež prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci prometnih nesreč ni bistveno spremenil in ostaja približno na 10 odstotkih. Zaskrbljujoče pa je, da več kot tretjina tretjina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd.
hitrost prekoračitev-hitrosti avtocesta
Kaj zdaj berejo drugi