vestnik

Nakup drv: Koliko meri hrvaški meter?

Andrej Bedek, 4. 4. 2019
Nataša Juhnov
Potem ko se je hrvaški prodajalec poslovil, gorički kupec pa polena zložil, sta se njuni meritvi količine drv krepko razlikovali. Fotografija je simbolična. 
Črna kronika

Pri nakupu lesa za kurjavo je zaradi več možnih prodajnih enot potreben jasen predhodni dogovor, za kakšne enote gre, svetuje Štefan Kovač, vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije. 

Moški z Goričkega je pri trgovcu z drvmi iz Hrvaške naročil deset prostorninskih metrov drv, polen akacije, bukve in gabra dolžine 33 centimetrov. Cena za meter je bila 60 evrov, za nakup je torej odštel 600 evrov. Trgovec mu je polena v razsuti obliki dostavil s tovornjakom, moški je račun plačal po povzetju. Sprva sploh ni pomislil, da bi bilo drv manj, kot je plačal, a ko je polena zložil, mu gorička trma ni dala miru. Izmeril je dolžino, širino in višino skladovnice, po njegovi meritvi je bilo drv za okoli 7 metrov in pol. Poklical je trgovca, mu razložil svoje ugotovitve. Ta mu je na Goričko res pripeljal manjkajočo količino drv, a sta se sprla, ker Hrvat ni hotel odložiti polen, potem ko je sam opravil meritev. Vztrajal je, da je v kupu celo več drv, kot jih je Goričanec plačal. Bralec Vestnika.si še razmišlja, ali bi svojo izkušnjo naznanil policiji, z nami pa jo je delil v opozorilo tistim, ki se odločajo za nakup drv na Hrvaškem.


55a6609d446befa97868d8a31e2206fa
Nataša Juhnov
Potem ko se je hrvaški prodajalec poslovil, gorički kupec pa polena zložil, sta se njuni meritvi količine drv krepko razlikovali. Fotografija je simbolična.

Razlika: razsuto ali zloženo

»Les za kurjavo se lahko kupuje ali prodaja v različnih oblikah in temu primerno v različnih enotah,« pravi Štefan Kovač, vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) v Murski Soboti. Ena od oblik so hlodi, kjer je količinska enota praviloma kubični meter (m3). Vsakemu kosu se izmerita premer in dolžina in se izračuna njegova prostornina. Druga oblika so okroglice ali cepanice, kjer je les narezan na meter dolge kose, pri cepanicah pa še razklan in zložen v skladovnico dimenzij meter krat meter krat meter. Količinska enota je en prostorninski meter (1 prm): v enem prm cepanic je od 0,7 do 0,8 m3 lesa. Prodaja poteka tudi v obliki polen – les je narezan na različne dolžine od 20 do 50 centimetrov in razsekan v polena –, pri čemer je lahko količinska enota 1 nasuti prm, ko so polena nametana ali nasuta v prostor meter krat meter krat meter, ali 1 zloženi prm, ko so polena zložena v prostor meter krat meter krat meter. Pri nasutem prm je količina lesa od 0,4 do 0,5 m3, odvisno od velikosti polen, pri zloženem prm od 0,6 do 0,7 m3. Les se prodaja še v obliki sekancev, kjer je količinska enota nasuti m3 ali sekanci nasuti v prostor meter krat meter krat meter. En nasuti m3 obsega od 0,3 do 0,4 m3 lesa, odvisno od velikosti sekancev. »Seveda je možno prodajo ali nakup izvršiti tudi v drugih količinskih enotah, odvisno od tega, za katero se dogovorita kupec in prodajalec. Vaš bralec je očitno kupil polena v nasutih prm, misleč, da gre za zložene prm,« primer ocenjuje Kovač.
Hrvat trdi, da je dostavil še več
Drva je na Goričko dostavil hrvaški podjetnik Saša Jurić. Kot pove, z drvmi in lesom trguje že devet let, blago pa izvaža predvsem v Slovenijo in Avstrijo. Pravi, da je kupcu dostavil deset prostorninskih metrov polen dolžine 33 centimetrov, največ je bilo bukve, ob tem pa še gaber in akacija. »Dogovor je bil, da mu dostavimo v metrih. Ko smo se zaradi reklamacije vrnili, smo izmerili dolžino, širino in višino zloženih polen. Izkazalo se je, da ima gospod zloženih vsaj osem kubičnih metrov drv. Če upoštevamo pravilo, da iz enega kubičnega metra lesa lahko dobimo tudi do 1,4 prostorninskega metra lesa, smo dejansko kupcu dostavili vsaj meter drv več, kot je kupil.« Jurić še pove, da je dokaz, da trguje pošteno, to, da svojih storitev ne oglašuje s plačanimi oglasi, ampak »posel dobivam z reklamo od ust do ust, najbrž torej zadovoljnih kupcev. Kaj mislite, kako dolgo bi še opravljal posel, če bi ljudem namesto deset metrov drv dostavljal recimo samo 7 metrov in pol".

Zaupanje v dobavitelja

Vodja murskosoboške enote ZGS pojasni, da zavod ni pristojen za presojanje o dogodkih, ki se dogajajo na trgu, pa čeprav gre za trg lesa za kurjavo. Za tovrstne primere je pristojna tržna inšpekcija. »Pri nakupu lesa za kurjavo je zaradi več možnih prodajnih enot potreben jasen predhodni dogovor, za kakšne enote gre, predvsem pa zaupanje v dobavitelja. Običajno je, da z dobaviteljem, s katerim imamo slabe izkušnje, ne sodelujemo več in ga tudi drugim odsvetujemo. Čudim se, da je vaš bralec kljub množici slabih izkušenj z dobavitelji iz Hrvaške kupil les za kurjavo prav pri njih.«

En prostorninski meter drv je približno 0,7 kubičnega metra drv.

Tržni inšpektorat v Pomurju v zadnjem obdobju ni prejel nobene prijave, povezane z nakupom drv na Hrvaškem, niti ni vodil nobenega inšpekcijskega postopka. Na inšpektoratu so ob tem spomnili, da lahko potrošnik, ki kupi blago pri podjetju s sedežem v državah članicah Evropske unije, v primeru spora oziroma težav pri uveljavljanju svojih pravic v razmerju do podjetja zaprosi za pomoč Evropski potrošniški center Slovenija. Na Policijski upravi Murska Sobota sicer občasno obravnavajo prijave domnevnih goljufij pri nakupu drv pri južnih sosedih, a se pogoste izkaže, da je šlo pri naročilu za komunikacijski šum med trgovcem in kupcem.
Nataša Juhnov
Potem ko se je hrvaški prodajalec poslovil, gorički kupec pa polena zložil, sta se njuni meritvi količine drv krepko razlikovali. Fotografija je simbolična. 
drva hrvat prodaja trgovina goričko