vestnik

Nakup drv na Hrvaškem: Kupec in trgovec v laseh zaradi 80 evrov

ABE, 5. 9. 2020
Nataša Juhnov
Potem ko se je hrvaški prodajalec poslovil, kupec iz Murskega Vrha pa je polena zložil, sta se njuni meritvi količine drv razlikovali. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Pri nakupu lesa za kurjavo je zaradi več možnih prodajnih enot potreben jasen predhodni dogovor, za katere enote gre, pravi Štefan Kovač, vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Krajan Murskega Vrha je pri trgovcu z drvmi iz Hrvaške naročil pet kubičnih metrov drv, polen akacije dolžine 33 centimetrov. Cena kubičnega metra je bila 50 evrov, za nakup je kupec torej odštel 250 evrov. Trgovec mu je polena dostavil s tovornjakom, kupec je račun plačal po povzetju. Sprva sploh ni pomislil, da bi bilo drv manj, kot jih je plačal, a ko je polena zložil, je izmeril dolžino, širino in višino skladovnice. Po njegovi meritvi je bilo drv za okoli 3,4 kubična metra.

V opozorilo


Poklical je trgovca in mu navedel svoje ugotovitve. »Čeprav gre za 80 evrov, bom šel do konca. Najbolj me je prizadelo, da zdaj prodajalec trdi, da sva se dogovorila za nakup petih prostorninskih metrov, ne pa petih kubičnih metrov drv. Poleg tega je bil po telefonu zelo žaljiv. Da bi vrnil 80 evrov, niti slišati noče, ampak pravi, da če bo upošteval reklamacijo, bo vsa drva odpeljal in mi vrnil 250 evrov. Veliko dela sem vložil v to, da sem polena zložil v drvarnico. To je bil tudi strošek. Prepričan sem, da gre v mojem primeru za goljufijo, ki najbrž ni edina, zato bom izkušnjo naznanil policiji. Poskušal sem jo že na tržni inšpekciji, a so mi rekli, naj pravico iščem na evropskem sodišču. Z vami pa sem izkušnjo delil v opozorilo vsem tistim, ki se odločajo za nakup drv na Hrvaškem,« je po nakupu še vedno razočaran bralec našega časopisa.

drva, kurjava, simbol
Nataša Juhnov
Drva. Slika je simbolična.

Pripeljal, kot je bilo dogovorjeno


»Dostavil sem količino, za katero smo se dogovorili. To je bilo pet prostorninskih metrov, ne pa kubičnih metrov, ker sam opravljam vso prodajo lesa v količini prostorninski meter. Ta kupec je to zelo natančno vedel,« pravi hrvaški podjetnik Saša Jurić iz Križevec. Dodal je, da če kupec ni zadovoljen z nakupom, bo upošteval reklamacijo in odpeljal drva, ki jih je prodal, vaščanu Murskega Vrha pa vrnil 250 evrov. To mu je tudi predlagal, vendar kupec o tem noče ničesar slišati. Jurić poudari, da je dokaz, da trguje pošteno, to, da svojih storitev ne oglašuje s plačanimi oglasi, ampak »posel dobivam z reklamo od ust do ust, najbrž zadovoljnih kupcev. Zmeraj imam rad čiste račune, pa čeprav bom z reklamacijo imel stroške, saj bom s tovornjakom dvakrat moral v Murski Vrh.« Takih zapletov je zelo malo, je še pristavil Hrvat. »Drva v Slovenijo dostavljam že najmanj deset let. Kaj mislite, kako dolgo bi še opravljal posel, če bi ljudem dostavljal manj drv, kot so jih naročili in plačali?«

5e9dfcc2aa20b1b2b36c7c7a6289779d
Nataša Juhnov
Drva. Slika je simbolična.

Zaupanje v dobavitelja


»Les za kurjavo se lahko kupuje ali prodaja v različnih oblikah in temu primerno v različnih enotah,« pravi Štefan Kovač, vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) v Murski Soboti. Ena od oblik so hlodi, kjer je količinska enota praviloma kubični meter (m3). Vsakemu kosu se izmerita premer in dolžina in se izračuna njegova prostornina. Druga oblika so okroglice ali cepanice, kjer je les narezan na meter dolge kose, pri cepanicah pa še razklan in zložen v skladovnico dimenzij meter krat meter krat meter. Količinska enota je en prostorninski meter (1 prm): v enem prm cepanic je od 0,7 do 0,8 m3 lesa. Prodaja poteka tudi v obliki polen – les je narezan na dolžine od 20 do 50 centimetrov in razsekan v polena, pri čemer je lahko količinska enota 1 nasuti prm – polena so nametana ali nasuta v prostor meter krat meter krat meter ali 1 zloženi prm – polena so zložena v prostor meter krat meter krat meter. Pri nasutem prm je količina lesa od 0,4 do 0,5 m3, odvisno od velikosti polen, pri zloženem prm od 0,6 do 0,7 m3.

štefan-kovač, zavod-za-gozdove, gozd
A. Nana Rituper Rodež
Štefan Kovač


Vodja murskosoboške enote ZGS je še pojasnil, da zavod ni pristojen za presojanje dogodkov na trgu, čeprav gre za trg lesa za kurjavo. »Pri nakupu lesa za kurjavo je zaradi več možnih prodajnih enot potreben jasen predhodni dogovor, za kakšne enote gre, predvsem pa zaupanje v dobavitelja. Običajno je, da z dobaviteljem, s katerim imamo slabe izkušnje, ne sodelujemo več in ga tudi drugim odsvetujemo. Čudim se, da je vaš bralec kljub množici slabih izkušenj z dobavitelji iz Hrvaške kupil les za kurjavo prav pri njih.«

Komunikacijski šum?
Tržni inšpektorat v Pomurju lani in letos do 20. avgusta ni prejel nobene prijave, povezane z nakupom drv na Hrvaškem, niti ni vodil nobenega inšpekcijskega postopka. Na inšpektoratu so ob tem spomnili, da lahko potrošnik, ki kupi blago pri podjetju s sedežem v državah članicah Evropske unije, v primeru spora oziroma težav pri uveljavljanju svojih pravic v razmerju do podjetja zaprosi za pomoč Evropski potrošniški center Slovenija. Pri Policijski upravi Murska Sobota sicer občasno obravnavajo prijave domnevnih goljufij pri nakupu drv pri južnih sosedih, a se pogoste izkaže, da je šlo pri naročilu za komunikacijski šum med trgovcem in kupcem.

drva hrvaška
Kaj zdaj berejo drugi