vestnik

(VIDEO) Poznate mednarodni znak za nasilje v družini?

Vestnik, 18. 1. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policija je na svoji spletni strani opozorila na mednarodni znak, s katerim lahko nakažete, da doživljate nasilje v družini, ne da bi pustili kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti vam. Pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest.

Koronačas je prispeval k poglobitvi depresij in drugih psihičnih stisk, policija in nevladne organizacije opozarjajo tudi na porast nasilja med domačimi stenami, v času epidemije pa žrtve še težje pokličejo na pomoč, zato je kanadska ženska fundacija (Canadian Women's Foundation) ustvarila mednarodni znak SignalForHelp, gib roke, ki ga žrtve nasilja lahko uporabljajo pri videoklicih ali pri pogovoru z drugimi ljudmi in tako sporočijo, da potrebujejo pomoč. Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je v situaciji, kjer je izpostavljena nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč.

V ta namen so v projektni skupini "Reagiraj! Nisi sama-nisi sam", ki deluje v okviru Univerze na Primorskem, pripravili posnetek o uporabi mednarodnega znaka, s katerim lahko oseba nakaže, da doživlja nasilje v družini, ne da bi pustila kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti njej. Pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest. 

Mednarodni_znak_za_pomoc_nasilje_v_druzini
policija
Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte.

Kaj storiti, če vam nekdo pokaže znak?

Znak bo navadno pomenil, da je povzročitelj nasilja v žrtvini bližini in da žrtev drugače ne more izraziti, da potrebuje pomoč, niti pomoči sama ne more poiskati, opozarjajo na policiji. Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte, a ostanite mirni. Osebi, ki vam je pokazala znak, ne pišite sporočil in o tem ne govorite na glas, enostavno le pokličite policijo -113, ali pa za več informacij obiščite uradno stran Policije. Če žrtve ne poznate, poskusite z nevtralnimi vprašanji ugotoviti, kje se nahaja. "Pogovor nadaljujte z vsakdanjimi temami in opazujte okolico. Pogovor vzdržujte čim dlje časa, po možnosti do prihoda policije," še svetujejo.

nasilje-v-družini mednarodni-znak pomoč