vestnik

Navijači: Policija pojasnila postopke v Černelavcih 

Vestnik, 15. 11. 2018
Vestnik.si
Policija je dobila obvestila o dogovorjenem spopadu, zato so gostujoče navijače ustavili v Černelavcih. 
Črna kronika

Na posnetek, ki so ga na spletu objavili navijači Gorice in prikazuje policijski postopek nad njimi, se je odzvala tiskovna predstavnica murskosoboških policistov. 

Suzana Rauš je povedala, da je že na pokalni tekmi med Muro in Gorico, ki je bila odigrana 31. oktobra, prišlo do več nasilnih dejanj, neupoštevanja odredb policistov, pasivnega in aktivnega upiranja, ki so jih storili pripadniki organiziranih navijaških skupin. Policisti so že takrat uporabili prisilna sredstva, s katerimi so vzpostavili javni red in mir ter tako odvrnili napade na policiste.Z zbiranjem obvestil pa so policisti izvedeli, da naj bi se tudi na sobotni tekmi gostujoča navijaška skupina Terror Boys, ki je potovala proti Murski Soboti, srečala z Black Gringosi. Govorili so celo o fizičnem spopadu. Kot nadaljuje Rauševa, sta se dve kombinirani vozili z navijači v Lenartu odcepili in pot nadaljevali po regionalni cesti. Obe sta bili izsledeni pred naseljem Tišina, vendar sta med vožnjo večkrat spremenili smer vožnje in se skušali izogniti policijski kontroli. Po besedah tiskovne predstavnice je bilo utemeljeno pričakovati, da je bil namen organiziranih navijačev v teh dveh vozilih izogibanje policijskemu nadzoru, z namenom medsebojnega spopada.



"Pred naseljemMurska Sobota ob zaustavitvi obeh vozil, so policisti pristopilido prvega zaustavljenega vozila in pripadniki navijaške skupine vkombiniranem vozilu so takoj ob pričetku policijskega postopka ugotavljanjaidentitete pričeli z žaljenjem policistov. V postopku ugotavljanjaidentitete posamezniki niso želeli sodelovati, niso izročitiosebnih dokumentov. Kljub večkratnemu ukazovanju policistov, da prenehajo znedostojnim vedenjem do policistov in da izročijo identifikacijske
dokumente so navijači NK Gorica nadaljevali z žaljenjem policistov, nakarso odprli vrata na kombiniranih vozilih in pričeli z izstopanjem iz vozil,kar je stopnjo rizičnosti policijskega postopka povečalo. Policisti sonadaljevali z ukazovanjem, da prenehajo s kršitvijo, vendar so posameznikisvoje nestrinjanje s policijskim postopkom in žaljenjem policistovstopnjevali tudi izven vozila. Kljub temu, da so policisti navijačemukazali, da prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo v nasprotnem
primeru uporabljena prisilna sredstva, le ti tega niso upoštevali, zaradičesar so policisti PPE uporabili prisilna sredstva zoper šest oseb inodredili pridržanje v skladu z določilom prve alineje, prvega odstavka 64.člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Pridržanje je biloprekinjeno takoj, ko so prenehali pogoji," je pojasnila Rauševa.

Izrečene prepovedi za obisk tekme

Zaradi varnosti postopka so bili opravljeni varnostni preglediter izvedeni postopki ugotavljanja identitete. Zaradi dogodka je bil zanavedene gostujoče navijače izrečen ukrep prekinitev potovanja na športnoprireditev in ostali ukrepi za zagotovitev varnosti policijskega postopkain vzpostavitev javnega reda in miru.Po končanem postopku so bili navijači s strani policistov PPE pospremljenina območje PU Maribor in pri spremljanju vozila po izrečenem ukrepuprekinitve potovanja po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije sopolicisti preprečili poskus kršenja ukrepa prekinitve potovanja.

Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.
Vestnik.si
Policija je dobila obvestila o dogovorjenem spopadu, zato so gostujoče navijače ustavili v Černelavcih. 
Suzana Rauš pojasnilo navijači
Kaj zdaj berejo drugi