vestnik

Nezakoniti prehodi meje: Nova taktika prebežnikov, peš kar do Avstrije?

ABE, 23. 9. 2020
Nataša Juhnov
Prebežniki so ubrali novo taktiko, peš se odpravijo proti Avstriji. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nedovoljen prehodov državne meje na podlagi analiz tveganja tako za območje Slovenije kot tudi širše regije.

Zaradi naraščanja števila nezakonitih prehodov meje s Hrvaško je en teden na območju šestih policijskih uprav, ki mejijo s Hrvaško – novomeške, ljubljanske, koprske, murskosoboške, celjske in mariborske –, potekal poostren nadzor državne meje. V nadzoru, ki se je končal pretekli petek, je sodelovalo 2187 policistov, obravnavanih pa je bilo 397 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, od tega 31 v Pomurju.

Policisti so na območju Policijske uprave Murska Sobota do 18. septembra letos zaradi nezakonitega prehoda južne meje obravnavali 315 tujcev. V enakem obdobju lani pa 491 tujcev.

Pretekli četrtek je bilo pri nedovoljenem vstopu v našo državo na območju Ljutomera prijetih 19 tujcev – pet državljanov Afganistana, trije državljani Sirije in enajst državljanov Iraka. Enega Libijca in dva Sirca pa so policistom murskosoboške policijske uprave isti dan vrnili avstrijski varnostni organi. V nedeljo so bili na vlaku v Ljutomeru ujeti štirje tujci, ki so nezakonito prečkali državno mejo. Policisti so na območju Policijske uprave Murska Sobota do 18. septembra letos zaradi nezakonitega prehoda južne meje obravnavali 315 tujcev. V enakem obdobju lani pa 491 tujcev.

cankova, mejni-prehod, koronavirus, meja-z-avstrijo, maloobmejni-prehod
Nataša Juhnov
Prebežniki so ubrali novo taktiko, peš se odpravijo proti Avstriji. Fotografija je simbolična.

Posebna delovna skupina, ki je bila v murskosoboški policijski upravi ustanovljena prav zaradi nezakonitih migracij, se po naših podatkih srečuje z novo taktiko prebežnikov. Peš prečkajo mejo s Hrvaško in sledijo železniški povezavi med Ormožem in Veržejem, po prečkanju železniškega mostu pri Veržeju pa se usmerijo na sever ob strugi Mure. Pot do Avstrije ob reki prepešačijo, o čemer po naših podatkih pričajo odvržena oblačila med Vučjo vasjo in Petanjci ter tudi zapuščeni bivaki. Temu pritrjuje tudi dnevno število vrnjenih prebežnikov. Avstrijski policisti so denimo 12. avgusta pomurskim kolegom vrnili kar 23 tujcev, ki so jim dokazali, da so nezakonito prestopili mejo med Slovenijo in Avstrijo.

prebežniki tujci begunci