vestnik

Nezakoniti prehodi meje: V 24 urah prijeli 39 tujcev

ABE, 7. 8. 2019
Mors
S policisti ob meji s Hrvaško patruljirajo tudi vojaki.
Črna kronika

Pomurski policisti, ki so letos na južni meji prijeli več tujcev kot lani v vsem letu, odhajajo na pomoč tudi na Dolenjsko in Primorsko.

Po podatkih Suzane Rauš s Policijske uprave Murska Sobota so pomurski policisti od včeraj od 7. ure in danes do 7. ure med opravljanjem nalog varovanja državne meje prijeli 39 tujcev, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. »Prijetih je bilo devet skupin tujcev, v katerih je bilo od 2 do 9 oseb. Na območju Policijske postaje Lendava so bili prijeti 4 tujci, na območju Policijske postaje Ljutomer pa 35 tujcev. Vsi tujci, razen 2 Sirijcev, ki bosta danes vrnjena hrvaškim varnostnim organom, so zaprosili za azil in bodo odpeljani v azilni dom. 22 oseb je državljanov Alžirije, 6 Maroka, 5 Palestine, 4 Iraka in 2 Sirije,« je naštela Rauševa. Pomurski policisti so tako letos obravnavali vsaj 180 tujcev, ki so nezakonito prestopili južno mejo s Hrvaško na območju policijskih postaj Lendava in Ljutomer. Za primerjavo: v letu 2018 je bilo zaradi nezakonitih prehodov meje v Pomurju prijetih 159 ljudi.


Tudi po podatkih Branka Palatina, predsednika murskosoboškega okrožnega sodišča, pravosodje zaznava drastičen porast izvrševanja kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika, ki se nanaša na prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. »Porast zaznavamo od začetka maja letošnjega leta, ko smo obravnavali 15 osumljencev oziroma obdolžencev, pripor je bil odrejen zoper 13 storilcev, štirje storilci kaznivega dejanja pa so bili že obsojeni,« je povzel podatke predsednik sodišča.


V policiji zatrjujejo, da vse postopke z ilegalnimi migranti izvajajo zakonito in strokovno ter pri tem spoštujejo človekove pravice. Notranji minister Boštjan Poklukar po ponovnem povečanju števila ilegalnih prehodov meje zagotavlja, da policija z vojsko in tehničnimi sredstvi obvladuje mejo, migrante »uspešno prijema in jih vrača na Hrvaško«. Slovenska policija za potrebe varovanja meje na območje policijskih uprav Novo mesto in Koper pošilja enote iz notranjosti države, tako tudi Posebna enota Policijske uprave Murska Sobota tedensko vsaj enkrat odhaja na območje obeh policijskih uprav opravljat naloge za preprečevanje nezakonitihprehodov meje.

policija tujci ilegalci meja
Kaj zdaj berejo drugi