vestnik

(NOVE PODROBNOSTI) 14 letnik nenamerno sprožil strel in poškodoval 13 letnika

STA, 26. 4. 2022
Dolenjski list
Osnovna šola Žužemberk
Črna kronika

Do strela, ki je danes dopoldne odjeknil v Osnovni šoli Žužemberk in je lažje poškodoval učenca, je prišlo nenamerno, zaradi neprevidnega ravnanja z orožjem.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto, je bila policija o strelu, sproženem v prostorih šole, obveščena ob 10.34.

Po prvih zbranih obvestilih in ugotovitvah ogleda je 14-letnik v šolo prinesel pištolo. V družbi več učencev je nekaj po 10. uri v garderobi prišlo do sprožitve strela v tla, drobci krogle pa so oplazili nogo 13-letnega učenca v skupini, je povedal Perc.

Poškodovanega učenca so takoj oskrbeli v novomeškem urgentnem centru, kjer so njegove poškodbe opredelili kot lahke, zdrobljeni delci krogle so ga poškodovali po spodnjem delu nog. Otrok je v času Perčeve izjave sicer še bil v zdravniški oskrbi.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Policija

Ob zasegu pištole, po sproženem strelu, so policisti v orožju našli deset nabojev. Pištola jih sicer sprejme 15. Kot je še pojasnil Perc, je po sprožitvi strela tulec ostal v pištoli in se ta ni repetirala, tako da do ponovne sprožitve ob pritisku na sprožilec ne bi prišlo.

Kot kaže, je do sprožitve strela prišlo nenamerno, zaradi neprevidnega ravnanja z orožjem. "Ni bilo nasilja, šlo je za medvrstniško postavljanje," je ocenil Perc. Orožje naj bi pripadalo pokojnemu sorodniku 14-letnika.

Perc na novinarsko vprašanje ni mogel ne zanikati ne potrditi, ali gre za policijsko oz. službeno pištolo, je pa zatrdil, da nikoli ni bila v uporabi slovenske policije. Glede na dozdajšnje informacije orožje ni bilo prijavljeno, očitno je prehajalo iz roda v rod, po smrti zadnjega lastnika pa za pištolo ni bilo ustrezno poskrbljeno.

Pištolo naj bi po Perčevih besedah hranili v stari, nenaseljeni hiši, v omari, ki očitno ni bila primerna za hrambo orožja. Policisti so hišo zapečatili in nadaljujejo ugotavljanje odgovornosti polnoletnih oseb.

"Orožje ni igrača in ne bi smelo biti v rokah mladoletnikov," je še poudaril.

Perc je pohvalil prisebno ravnanje uslužbencev Osnovne šole Žužemberk, ki so takoj po dogodku zavarovali pištolo, poskrbeli za varnost močno pretresenih učencev in obvestili starše.

V aktivnosti so se poleg kriminalistov in policistov, ki bodo opozorili tudi na nevarnost orožja in na pomen varne hrambe, vključili tudi šolski svetovalni delavci in psihologi, da "malo umirimo pretresenost in šok," je napovedal Perc.

Kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.