vestnik

Novo onesnaženje v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Kriminalisti preiskujejo, zakaj voda iz pipe smrdi po bencinu

ABE, 12. 4. 2021
Nataša Juhnov
Voda. Slika je simbolična.
Črna kronika

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota preiskujejo dva primera onesnaženje pitne vode v Sovjaku iz decembra 2020 in aprila letos.

Predstavniki sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota preiskujejo dva suma storitve kaznivega dejanja onesnaženja pitne vode v naselju Sovjak v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Prvo prijavo so prejeli decembra lani, vendar preiskava še ni končana, o novem primeru onesnaženja vode pa so bili obveščeni 6. aprila. »Opravljen je bil ogled kraja, obveščene so bile tudi pristojne službe, to so preiskovalni sodnik in državni tožilec ter NIJZ. Policisti intenzivno zbiramo obvestila,« je za Vestnik.si odgovoril Dejan Bagari, vodja OKC murskosoboške PU.

2c265439740055c095f8b82b0069e2e1
Nataša Juhnov
V delu vodovodnega omrežja v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici so zaznali onesnaženje.

Javno podjetje (JP) Prlekija je medtem uporabnike vodovodnega omrežja v naseljih Sovjak, Kraljevci, Grabonoš vrh in Ženik obvestilo, da so v vodi zaznali vonj in okus po lahkohlapnih snoveh oziroma aromatskih spojinah, ki so lahko sestavine bencina. »Koncentracije spojin so razmeroma nizke in ne presegajo mejnih vrednosti, ki vplivajo na zdravje prebivalcev. Kljub temu iz preventivnih razlogov še vedno ne priporočamo, da bi se pitna voda iz javnega vodovoda uporabljala za pitje. Lahko se uporablja za osebno higieno in gospodinjska opravila,« so zapisali pri JP Prlekija in uporabnike pozvali še, naj jim sporočijo, če kar koli vedo o dogodku ali možnosti vdora onesnaženja v vodovodni sistem. Prizadetim krajanom so pri gasilskem domu Sovjak tudi delili embalirano pitno vodo.

voda sovjak