vestnik

Novoletno pokanje: Silili so ga, naj kupi še več petard

ABE, 26. 12. 2018
Sašo Bizjak
Samo sedem dni v letu, od 26. decembra do 1. januarja, je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, petard pa ni med njimi.
Črna kronika

Od danes je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Previdno pri njihovi uporabi. 

Boris Rakuša iz sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota razloži, da je po veljavni zakonodaji prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Vendar tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Od vse pirotehnike, katere glavni učinek je pok, se smejo prodajati in uporabljati samo najšibkejše pokalice, kot so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, konfeti – bombice, pokajoče žabice in male petarde. Za tistega, ki bo kršil pravila, je predvidena globa tudi do 1200 evrov. »Če že uporabljate pirotehnične izdelke, to počnite varno in obzirno. Edina preventiva pa je pravzaprav, da pirotehnike sploh ne uporabljate.« V Pomurju je bilo lani 14 prijav zaradi uporabe petard, leta prej 25.
Tudi živali trpijo
Terezija Cvetko iz Društva za zaščito živali Pomurja vse uporabnike petard in druge pirotehnike prosi, naj pomislijo nase in na mogoče poškodbe, na ljudi okoli sebe, ki jih lahko poškodujejo, in tudi na živali, ki v tem obdobju zaradi pokov doživljajo hudo stisko. Veliko jih v strahu pobegne in se izgubi, ker ne najdejo več poti domov. »Živali so veliko bolj občutljive kot ljudje, zato poskrbimo, da bodo ob morebitnem pokanju na varnem. Žival lahko zamotimo z igro ali najljubšo igračko, priporočamo pa tudi, da pustimo igrati kakšno glasbo. Živali so namreč v tem strahu zmožne preskočiti ograjo, pobegniti in se drugače čudno vesti, kot se sicer ne bi,« pravi Cvetkova. Ljudje bi morali biti tudi toliko ozaveščeni, da ne bodo metali petard k pesjakom oziroma tja, kjer vedo, da so psi, najbolje pa je, da lastniki v tistem obdobju, ko se mečejo petarde, sami poskrbijo za to, da njihovi štirinožci ne bodo mogli nenadzorovano na cesto.

Pred šolo zasegajo petarde

Murskosoboški policisti so lani zasegli 123 petard, kakršnih pri nas ni dovoljeno prodajati, leta 2016 pa 551. Kakor pojasni samostojni policijski inšpektor Boris Rakuša, so lani v okolici ene od pomurskih šol, kjer so tudi zasegli prepovedane petarde, obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanja, potem ko je kupec po dogovoru naročil dve škatli petard, ilegalni trgovci pa so ga silili, da jih kupi še več. V Avstriji pa je še vedno mogoč legalen nakup pri nas prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Severni sosedje namreč še niso implementirali uredbe Evropske unije, zato sta tam nakup in uporaba petard dovoljena. Zaradi morebitnega vnosa prepovedanih pirotehničnih izdelkov so policisti v Pomurju po Rakuševih besedah že poostrili kontrolo potnikov ob meji, ne le z Avstrijo, ampak tudi z Madžarsko in Hrvaško.



Inšpektor Rakuša vsem, ki kupujejo in uporabljajo pirotehnične izdelke, še svetuje, naj te kupujejo pri pooblaščenih trgovcih in jih uporabljajo skladno z navodili proizvajalca. Pri tem naj bodo pozorni na oznako CE. Ob tem še poudarja, da pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, mamila, nepremišljenost in objestnost, ter spodbuja starše, naj se z otroki pogovarjajo o teh stvareh. Če je izdelek prepovedan, je prepovedan z razlogom, še opozori sogovornik iz policijskih vrst.

Pirotehnika pušča posledice

»Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči,« pa našteva Milan Nemeš, kirurg v murskosoboški bolnišnici. Prvega januarja 2014 sta dva brata, stara devet in enajst let, razstavila petardo in želela zažgati smodnik. Izbruh ognja ju je opekel po rokah in obrazu. Med poškodovanimi je še vedno največ najstnikov. Junija istega leta je na nogometnem igrišču v Serdici petarda eksplodirala v navijačevi roki. Nemeš pojasni, da je moški ostal praktično brez leve roke, ki je bila po eksploziji popolnoma zmečkana in zmaličena, po kirurških posegih sta mu od prstov ostala le mezinec in del prstanca.



Zaradi nepremišljene uporabe pirotehnike so najpogostejše prav poškodbe prstov in rok. »Nevarne so še opekline, zaradi poškodb oči in ušes pa lahko postanemo slepi ali gluhi.« Uporaba eksplozivnih pokalic je včasih celo usodna. »V bolnišnici obravnavamo različne poškodbe, od tistih manjših, kjer gre le za površinske poškodbe, do najhujših, ko pride tudi do zloma kosti, kar lahko privede do amputacije prsta ali celotne roke. Pirotehnika pušča trajne življenjske posledice.« Zdravljenje poškodb, ki nastanejo med objestno in nepremišljeno uporabo eksplozivnih sredstev, je dolgotrajno, boleče in drago. »Prazniki so zame veseli le, če ni poškodb.« Zaradi uporabe pirotehnike jo je v šestih letih skupilo devet ljudi, zadnja poškodba se je zgodila 1. januarja letos, ko je nekega možakarja z radgonskega konca raketa ob izstrelitvi zadela v oko.

Naj se iskri zaradi veselja
Zdi se, kot bi smučarka Ilka Štuhec z geslom Naj se iskri zaradi veselja, s katerim letos nagovarja v okviru policijske akcije Bodi zvezda, ne meči petard, napovedala svojo zmagoslavno vrnitev. Da bi bili zmagovalci vsi, ki ne bodo uporabljali pirotehnike, pa so v prostorih murskosoboške policijske uprave nedavno predstavili dejstva, zakaj so petarde prepovedane z razlogom.
petarde rakete policija živali