vestnik

Obdolženi v dvorani večkrat vzrojil

Mojca Zemljarič, 14. 9. 2020
Mojca Zemljarič
Damjan Jerebic v spremstvu pravosodnega policista med odhodom s ptujskega sodišča. Foto Mojca Zemljarič
Črna kronika

Damjan Jerebic se na ptujskem okrožnem sodišču zagovarja zaradi ropa pošte v Trnovski vasi

Na Ptuju se je nadaljevalo sojenje 32-letnemu Damjanu Jerebicu iz Ižakovec, obtoženemu ropa v poštni poslovalnici v Trnovski vasi, ki se je zgodil 12. decembra lani. Na zadnji glavni obravnavi je tričlanski sodni senat zaslišal kriminalista Matjaža Breznika in Primoža Horvata ter predstavnika Pošte Slovenije Sebastjana Petka, ki dela na področju nadzornih varnostnih sistemov. 


Petek je med drugim razložil protokol sodelovanja Pošte s policijo ob izrednih dogodkih – kar se tiče posredovanja video in fotografskega gradiva. Običajna praksa je, da operaterji v nadzornem centru Pošte ob izrednih dogodkih policiji na njeno zaprosilo po elektronski pošti takoj pošljejo fotografije, na katerih je storilec. Ker obramba obdolženega dvomi o pravilnosti postopkov pridobivanja video in fotografskega gradiva na dan ropa in dan kasneje, bo sodišče o tem izvedlo dodatne dokaze.

Vročekrvnosti ne skriva


Sodišče je na obravnavi ponovno predvajalo posnetek nadzorne kamere iz prodajalne Jager v Trnovski vasi. Sodnica Marjana Kosi je iz videnega na posnetku sklepala, da je Jerebic v Jagru kupil cigarete znamke Chesterfield. Tej ugotovitvi je ta ostro oporekal, saj da je to s posnetka na kameri nemogoče natančno ugotoviti. Sodnica je sicer dopustila možnost, da znamke cigaret na posnetku kamere ni mogoče z gotovostjo razbrati, zato je odločila, da bo za verodostojnost dokaza sodišče od trgovca pridobilo še račun za nakup, ki ga je 12. decembra lani v Jagru v Trnovski vasi opravila oseba na posnetku, za katero domnevajo, da je Jerebic.
Pri predvajanju in obravnavi posnetka, ki naj bi pokazal, da je kupil cigarete in katero znamko, ter ugotovitvah sodnice je obdolženi Jerebic kar malo znorel. »Gre za vaše ugibanje. Približajte posnetek, da bomo lahko videli, ali je to sploh škatlica cigaret,« je bentil in še kar naprej z jezikom ostro opletal proti sodnici. S tem si je najprej prislužil opozorilo, nato pisni opomin. Če bi nerganje stopnjeval, bi ga sodnica lahko napotila iz sodne dvorane. »Obdolženi, to ni rubrika poslušalci čestitajo in pozdravljajo, kjer bi lahko razprava potekala po vaših željah,« je bila ostra Kosijeva.
Jerebica je zanimalo, zakaj gledajo na posnetku cigarete in zakaj je to pomembno. Odgovora ni dobil, sodnica mu je dejala le, naj se umiri. »Zakaj me to zanima? Zato, ker sodite meni, ne pa enemu tam zunaj na cesti,« je besnel. Tudi Jerebičev odvetnik Tomaž Alič se je strinjal, da če je prodajalka segla v zabojnik s cigaretami, kot je videti na posnetku, ni nujno, da je iz njega vzela cigarete. Kaj šele da bi bilo s posnetka nadzorne video kamere  možno razbrati znamko cigaret.

Po kateri poti je vozil?


Na glavni obravnavi je še enkrat pričal kriminalist Policijske uprave Maribor Matjaž Breznik, beseda pa je tekla ponovno o dveh Jerebičevih googlovih elektronskih računih. Eden izmed njiju je bil za preiskovalce relevanten, drugi ne. A Jerebic se sedaj sklicuje prav na tistega, ki ga preiskovalci niso obdelovali. Kaj dejansko je bilo na tem računu, sodišču ne uspe preveriti, ker s programsko opremo, s katero razpolagajo, podatkov na zgoščenki ne morejo odpreti. Potem so med zaslišanjem drugega kriminalista Primoža Horvata, ki dela na oddelku za računalniške preiskave, z Jerebičevim dovoljenjem skušali vstopiti neposredno v gmail račun, a se je tudi ta poskus izjalovil, saj računalniki v sodni dvorani iz varnostnih razlogov niso povezani z internetom.
Vprašanje, okrog katerega so se vrteli v krogu, je bilo neskladje med izrisom domnevnega gibanja obdolženega, ki ga je sodišču predložila policija, ter prikazom gibanja, ki ga je predložila obramba. Prikaz policije je povzet z elektronskega računa jerebic.damjan1@gmail.com, medtem ko naj bi bil izris gibanja, ki ga je predložila obramba, povzet po podatkih z drugega Jerebičevega gmail računa damjanjerebic23@gmail.com. Oba »zemljevida« kažeta isto pot gibanja do Trnovske vasi, ob vračanju v Prekmurje pa se poti razlikujeta. Verodostojnosti teh dokazov sodišče doslej ni zmoglo preveriti, saj ne more odpreti podatkov, ki so na zgoščenki.
Odvetnik Alič je menil, da bi bilo najbolj verodostojno, če bi podatke o takratnem gibanju obdolženega po obeh elektronskih računih pridobili neposredno od podjetja Google. Kriminalista pa sta bila mnenja, da je zemljevid gibanja, ki ga je predložil Jerebic, manipuliran in ponarejen ter izdelan pozneje.

Preiskava v Murski Soboti


Okrožna državna tožilka Klementina Prejac je ob koncu zadnje obravnave poudarila, da ni možno reči, da bi bil za rop pošte v Veržeju, ki se je zgodil 20. novembra lani, prav tako odgovoren Damjan Jerebic. Zato tudi ne bodo primerjali fotografij storilca v Trnovski vasi s fotografijami storilca v Veržeju. »Primerjavi nasprotujem, ker ne bi bila pravilna.« Z okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota pa so za Vestnik sporočili, da zoper Jerebica zaradi suma, da je oropal veržejsko pošto, poteka sodna preiskava. V ponedeljek, 14. septembra, so tako že predvidena zaslišanja prič.

kronika Vestnik