vestnik

Obtoženci, ki so mamila pošiljali po pošti, niso priznali krivde. Kolovodji ponudili kazen 7 let zapora

ABE, 28. 2. 2022
Jure Zauneker
Sojenje.
Črna kronika

Začel se je sodni proces proti združbi, ki so ji zasegli rekordnih 400 kilogramov prepovedanih substanc.

Stanislav Jug, sodnik okrožnega murskosoboškega okrožnega sodišča, je v ponedeljek opravil predobravnavni narok za Mateja Turkoviča, Klaro Pešl in Tovo Per Peterko, ki so obtoženi trgovine z mamili, s katero bi pri preprodaji na drobno zaslužili najmanj tri milijone evrov.

murska-sobota, sojenje
Jure Zauneker
Sojenje.

Trojico preganja višji državni tožilec Drago Farič, ki je sodniku Jugu razložil, da je šlo eno najzahtevnejših preiskav v Sloveniji na področju trgovine z mamili, ki se je končala z rekordnim zasegom 400 kilogramov različnih prepovedanih substanc. Če bi priznali krivdo, je Farič kolovodji združbe Turkoviču ponudil kazen sedmih let zapora ter Pešlovi in Peterkovi pet oziroma tri leta zapora. Trojica je krivdo odločno zanikala.

Turkovič in Pešlova sta v razpravno dvorano št. 12 tukajšnjega sodišča prišla v spremstvu pravosodnih policistov, saj sta od aprila lani, ko so policijski preiskovalci razbili združbo, v priporu. Peterkova se brani s prostosti, Jug pa bo proti četrtemu obtožencu, Matjažu Marinu, predobravnavni narok opravil 16. marca. Sojenje se bo nato z glavno obravnavo nadaljevalo v začetku aprila.

murska-sobota, sojenje
Jure Zauneker
Sojenje.

Plačilo v kriptovaluti

Preiskovalci so na sled združbi – trije od obtoženih bivajo na območju Policijske uprave Ljubljana, eden na območju mariborske policijske uprave, stari pa so od 28 do 43 let – prišli februarja 2019, ko so v Estoniji zasegli okoli pet kilogramov različnih mamil in 4500 tablet ekstazija. Izkazalo se je, da je pošiljka prispela iz Slovenije, nekdo pa jo je oddal na pošti v Murski Soboti. Obsežna policijska preiskava je bila zelo zahtevna in je pokazala, da se je združba ukvarjala s preprodajo različnih prepovedanih substanc po spletu, in to izključno prek tržnic na tako imenovanem temnem spletu. Plačevalo se je samo s kriptovalutami.

Obtoženci so pri storitvi kaznivih dejanj izvajali različne ukrepe, s katerimi so želeli prikriti svoje dejavnosti. Bili so zelo pazljivi, saj so skrbno izbirali embalažo, v kateri so kupcem pošiljali prepovedano drogo, vse z namenom, da bi ostali neopazni. Uporabljali so embalažo  prehranskih dodatkov in jo zapakirali tako, da je bila videti kot originalna.

droga, mamila, policija
Policija.si
Zasežena droga

Poleg tajnega opazovanja, prisluškovanja telefonskim pogovorom in prestreganja elektronske pošte so preiskovalci v preiskavo vključili tudi tajna policijska delavca, ki sta opravila tako imenovani navidezni odkup mamila prek temnega spleta. 

Imeli razdeljene vloge

Člani kriminalne združbe so imeli razdeljene vloge. Vodja Turkovič je prek temnega spleta na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi substancami. Prav tako je skrbel za nabavo surovin, s pomočjo katerih so izdelovali amfetamin. Preostali člani združbe pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk, ki so jih pošiljali prek pošte.

droga, mamila, policija
Policija.si
Zasežena droga

Cene so bile odvisne od količine, kraja dostave, pogostosti nakupa in prejšnjega sodelovanja. Za kilogram kokaina je bilo treba odšteti okoli 40.000 evrov, približno 9000 evrov za heroin, 16.000 za metamfetamin, 1300 za spid v obliki paste, cena tabletke ekstazija je bila evro do dva. Združba je do policijskega razbitja prodala okoli 82 kilogramov spid paste, več kot 65 kilogramov ekstazija ter večjo količino drugih mamil. Turkovič je med drugim po navedbah iz obtožnice med aprilom 2018 in julijem 2020 samo na eni tržnici temnega spleta prodal za več kot 600.000 evrov različnih prepovedanih substanc.

Na otoku gojili konopljo

V Pomurju je tudi leto 2020 zaznamoval rekordni zaseg mamil. Štirje Štajerci so predlani na otočku sredi reke Mure pri Benici gojili kar 2650 sadik konoplje. Iz rastlin, visokih od 0,8 do 1,1 metra, bi lahko pridelali 600 kilogramov zelo kakovostnega mamila marihuane, ki bi bilo na trgu vredno okoli dva milijona evrov. Trojica je 3. avgusta 2020 padla v zasedo policistov na poti do nasada. To je bil največji zaseg konoplje ne le v Pomurju, ampak v vsej Sloveniji. Policisti so zasežene rastline odvažali s helikopterjem. Pridelovalci so se na sodišču za dejanje pokesali in krivdo priznali.

droga policija