vestnik

Obtoženec želel sodniku olajšati delo, krivdo priznal kar iz zapora

ABE, 30. 6. 2020
Nataša Juhnov
Tujci so bili pri svojem podvigu zelo predrzni, saj je tovarna varovana z alarmom in se je ta sprožil.
Črna kronika

Trije Madžari so obtoženi, da so marca 2017 ukradli dve kombinirani vozili v Lendavski ulici v Murski Soboti.

Tudi peti poskus, da bi sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča Stanislav Jug opravil predobravnavni narok za 42-letnega Madžara Krisztiana Tökölija iz Veszprema, je padel v vodo. Končno pa je Jug dobil podatek madžarskih pravosodnih organov, da Tököli od jeseni 2017 v svoji domovini prestaja zaporno kazen, ki se mu izteče šele januarja 2022. Po sodnikovih besedah 42-letnika na Madžarskem čaka še kar nekaj kazenskih postopkov, zaradi kriminalnih poslov pa ga išče tudi nemško pravosodje. Obtoženec je sicer že pred časom pisal Jugu in priznal krivdo ter predlagal, da mu izreče kazen brez njegove prisotnosti. S tem bi, je zapisal v pismu, želel sodniku olajšati delo in zadevo zase čim prej končati, hkrati pa je prosil za »humano sodbo, ki jo bo sprejel«.

Enega razstavili, drugega prodali

Tököliju je višji državni tožilec Drago Farič naprtil obtožbo, da je s še dvema rojakoma, 45-letnim Petrom Farkasem iz Budimpešte in 40-letnim Tamasem Erdelyem iz Nagyvenyina v noči na 16. marec 2017 vlomil v proizvodne prostore tovarne kombijev in avtobusov Kutsenits v Lendavski ulici v Murski Soboti. Trojica je po Faričevem prepričanju sodelovala pri tatvini dveh popolnoma novih tovornih kombijev. Transport obeh kombijev po cesti do Hodoša takoj po kaznivem dejanju so posnele varnostne kamere v Nemčavcih. Madžari so enega od kombijev razstavili in prodali dalje za rezervne dele, drugega pa dostavili kupcu na Slovaškem. Pri svojem podvigu so bili zelo predrzni, saj je tovarna varovana z alarmom in se je ta sprožil, vendar varnostnik službe, ki varuje tovarno, ob prihodu na teren ni opazil nič sumljivega. V kaznivem dejanju je nastalo za najmanj 220 tisoč evrov škode. Sodnik je minuli teden nameraval opraviti predobravnavni narok tudi za Erdelya, vendar se ta ni pojavil v sodni dvorani št. 23 tukajšnjega okrožnega sodišča. Svojega izostanka ni opravičil.

bdc4a5b8b9ff4990c6a63d3bbf8201e6
Nataša Juhnov
Tujci so bili pri svojem podvigu zelo predrzni, saj je tovarna varovana z alarmom in se je ta sprožil.

V kaznivem dejanju je nastalo za najmanj 220 tisoč evrov škode.

Jim bodo sodili v domovini?

Sodnik Jug je zavoljo vseh okoliščin na obeh narokih odvetniku Ignacu Horvatu, ki je v sodnih postopkih pooblaščenec oškodovanega podjetja, predlagal, naj pri svoji stranki preveri, ali bi se ta strinjala s tem, da trem obtoženim Madžarom sodi madžarsko pravosodje. Horvat je dejal, da mora predlog predstaviti lastniku oškodovanega podjetja. Sodnik je zato oba naroka odložil za nedoločen čas. Predobravnavni narok za Petra Farkasa, na katerem je ta zanikal krivdo, pa je Jug opravil februarja. Farkas je takrat svojo obrambo zgradil na dveh pričah, ki da bosta potrdili, da je bil 16. marca 2017 kot spremljevalec hudo bolne znanke, ki je morala na operacijo zaradi tumorja, v eni od bolnišnic v Budimpešti. Obtoženec je še prosil, naj si sodnik priskrbi podatke o tem, kje je marca 2017 uporabljal mobilni telefon. Po njegovih besedah bo to pokazalo, da v noči vloma ni bil v Murski Soboti.

kombiji madžari