vestnik

Primer odžagana roka: Adlešičevi podaljšali pripor

STA, 25. 9. 2019
STA
Vrhovno sodišče v Ljubljani.
Črna kronika

Obtožnica zaradi poskusa zavarovalniške goljufije z odžagano roko proti Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu ter njegovim staršem Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču je pravnomočna. Okrožno sodišče je v petek zaradi ponovitvene nevarnosti po razveljavitvi pripora s strani vrhovnega sodišča Adlešičevi ponovno podaljšalo pripor.

Zadnji dan julija je tožilstvo vložilo obtožnico zoper vse vpletene. Kot izhaja iz obtožnice so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva obtoženi po pet kaznivih dejanj goljufij, Gorazd Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni, so navedli mediji. Ljubljansko okrožno sodišče je kmalu po tem Abramovu in Adlešičevi pripor podaljšalo za dva meseca.

Višje sodišče je v drugi polovici avgusta, po vloženi pritožbi, obema potrdilo podaljšanje pripora, saj da obstaja velika verjetnost, da bi dekle na prostosti z njegovo izdatno pomočjo poskušalo ušpičiti še kakšno neumnost, je takrat poročalo Delo. Za Adlešičevo so menili, da bi v primeru izpustitve na prostost bila pripravljena storiti kar koli za dosego protipravne premoženjske koristi, poročata časnika Delo in Slovenske novice. Odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik je nedavno na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je izpodbijal odrejen pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zapisal je, da so razlogi za podaljšanje pripora diskriminatorni in pavšalni. Po njegovem mnenju glede na veliko medijsko odmevnost zadeve, ki je znana vsem zavarovalnicam, vpletene osebe ne bi mogle več skleniti kakršnega koli posla.

sebastian colarič, Patricija Ješovnik
Mediaspeed
Sebastien Abramov.


Vrhovno sodišče se je z argumenti odvetnika v četrtek strinjalo, razveljavilo pravnomočni sklep o podaljšanju pripora in zadevo poslalo v vnovično odločanje okrožnim sodnikom, od katerih so pričakovali prepričljivejšo obrazložitev, zakaj naj bi bil pripor neizogibno potreben ukrep. Med drugim so jih tudi vprašali, kakšna je možnost, da bi obdolženka na prostosti ponovila istovrstno kaznivo dejanje ter na kakšen način bi lahko ogrozila varnost ljudi. Tričlanski senat okrožnega sodišča se je v petek ponovno odločil za podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti, saj bi lahko premoženjska kazniva dejanja storila tudi na drugačen način. Kako daleč sta pripravljena iti naj bi dokazala s tem, ko sta žrtvovala njeno roko, je po pisanju Slovenskih novic še menil senat prvostopenjskega sodišča.

Pripor lahko traja dve leti od vložitve obtožnice, na predlog tožilca pa ga na vsake dva meseca lahko podaljša sodišče. Glede na to, da gre pri tem za priporno in s tem prednostno zadevo, sodišča običajno razpišejo predobravnavni narok v najkrajših možnih rokih, so za STA sporočili z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Marca letos je odjeknila zgodba Adlešičeve, ki si je januarja odrezala levo roko. Zadnji dan julija je tožilstvo vložilo obtožnico zoper vse vpletene, saj si je po mnenju tožilstva odrezala roko zato, da bi prejela visoko odškodnino od zavarovalnic. Trdila pa je, da je šlo za nesrečo. Abramov je Adlešičevo pri petih zavarovalnicah življenjsko in nezgodno zavaroval. Če bi postala huda invalidka, bi ji po pisanju Dela skupno pripadalo kar 1.217.950 evrov odškodnine.

Kaj zdaj berejo drugi