vestnik

(Odkrivanje tihotapcev migrantov) Izstopa primer iz Turnišča, cene se gibljejo vse do 14 tisoč evrov

Vestnik.si, 15. 9. 2022
PU Murska Sobota
Murskosoboški policisti so avgusta na avtocestnem počivališču v Turnišču zaustavili tovorno vozilo, ki je prevažalo kar 62 tujcev.
Črna kronika

Policija je predstavila delo kriminalistov in policistov na področju odkrivanja in prijemanja tihotapcev ilegalnih migrantov.

Problematika nedovoljenih migracij ostaja med prioritetnimi nalogami slovenske policije, zato velik poudarek dajejo predvsem proaktivnemu delu policije, predvsem z lastnim zaznavanjem te problematike, kakor tudi intenzivnemu mednarodnemu sodelovanju z Europolom in tujimi policijami. "Na podlagi dosedanjih ugotovitev Slovenija za ilegalne migrante še vedno ostaja le tranzitna država, tihotapska pot poteka po t. i. zahodni balkanski poti skozi Slovenijo in naprej proti Italiji, manjši del pa proti Avstriji. Organizacija tihotapstva ilegalnih migrantov skozi Slovenijo poteka na različne načine, tako peš po gozdovih ali pa s prevozom v osebnih, kombiniranih in tovornih vozilih ter njihovih skritih delih," pravijo na Policiji. 

Letos do 12. septembra so slovenski policisti obravnavali 183 kaznivih dejanj, v katerih je bilo prijetih 171 tihotapcev ljudi (od tega 152 tujcev ter 19 slovenskih državljanov) s 1212 nezakonitimi migranti.

Zoper vse osumljence so bile podane kazenske ovadbe, za 137 osumljenih tihotapcev pa so sodišča odredila pripor. Največ prijetih tihotapcev je imelo srbsko državljanstvo (31), sledijo tisti s slovenskim (19), bosanskim (16) in hrvaškim (13). 

murska-sobota, policija, maraton-nadzora-psihofizičnega-stanja
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

Slovenska policija je predstavila tudi nekaj izstopajočih primerov. Eden je iz Pomurja. Spomnili so na to, da so policisti Policijske uprave Murska Sobota avgusta letos uspešno prijeli voznika in sopotnika tovornega vozila, ki sta v tovornem delu vozila poskušala v Slovenijo pretihotapiti 62 ilegalnih migrantov. Zoper oba je bil odrejen pripor. 

Navedli so tudi, da zneski plačil tihotapcem za ilegalnega migranta znašajo od najmanj 300 evrov (iz Hrvaške v Slovenijo), pa vse do 14 tisoč evrov (iz Afrike, Afganistana, ... do Italije). "Opažamo, da so organizirane kriminalne združbe cene tihotapljenja ilegalnih migrantov skozi Slovenijo v zadnjih mesecih povišale, predvsem zaradi vse več uspešnih prijetij s strani slovenske policije, saj je morebitno priprtje članov tihotapskih verig za kriminalne združbe veliko tveganje," tako Policija. 

pums policija migranti