vestnik

Odpuščena policistka in tekmovalka Kmetije le priznala, da je vozniku podtaknila prometni prekršek

ABE, 4. 8. 2020
Nataša Juhnov
Marjana Van
Črna kronika

Zdaj že nekdanja policistka Marjana Van s Podgradja pri Ljutomeru na sodišču naposled priznala krivdo.

Marjana Van je kot policistka Policijske postaje Maribor I julija 2018 nekega voznika avtomobila oglobila zaradi neuporabe varnostnega pasu, čeprav ga sploh ni ustavila v prometu, poleg tega je neresnično trdila, da mu je plačilni nalog izročila, a ga ni hotel podpisati. Da bi bil njen elektronski plačilni nalog čim bolj verodostojen, si je izmislila še, da je voznika preizkusila z alkotestom. Policija je Vanovo zaradi tega decembra 2018 suspendirala, februarja lani pa odpustila.

Izdala jo je GPS-naprava

Specializirano tožilstvo je zoper Marjano Van že junija lani vložilo obtožni predlog. Marca letos je nekdanja policistka kaznivi dejanji zlorabe položaja in ponarejanja listine zanikala. Zatrdila je, da je 31. julija voznika imela v postopku. Vztrajala je, da je Mariborčanu zaradi neuporabe varnostnega pasu plačilni nalog dala v roko. V elektronskem plačilnem nalogu je zavedla, da je voznik v središču Maribora naredil prekršek ob 12.50, GPS-naprava, ki jo imajo vsa policijska vozila, pa je policistko izdala, da je s službeno škodo takrat patruljirala v Malečniku.

Marjana Van je na kazenskem postopku na okrajnem sodišču v Mariboru najprej trdila, da si prekrška ni izmislila in da voznik govori neresnico, zdaj pa si je premislila in vse očitke po obtožbi priznala. Okrajno sodišče v Mariboru ji je za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic tako določilo kazen pet mesecev zapora, za kaznivo dejanje ponareditve uradne listine štiri mesece zapora in nato enotno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Vanova je v javnosti sicer znana tudi kot tekmovalka v resničnostnem šovu Kmetija.

Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.
marjana-van policija sodišče
Kaj zdaj berejo drugi