vestnik

Odpuščeno policistko in tekmovalko Kmetije oprostili laganja na sodišču

Andrej Bedek, 5. 2. 2020
Nataša Juhnov
Marjano Van zagovarja odvetnik Dean Bačič.
Črna kronika

Specializirano državno tožilstvo ni uspelo s pregonom Marjane Van, nekdanje policistke s Podgradja pri Ljutomeru.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so izrekli oprostilno sodbo, po kateri je Marjana Van, nekdanja policistka s Podgradja pri Ljutomeru, oproščena krive izpovedbe v kazenskem postopku. Sodišče namreč ni ugotovilo naklepa pri obtoženki. Kaznivo dejanje pa je storjeno z naklepom, če se je storilec zavedal svojega dejanja in ga je hotel storiti v svojo korist. Vanova pa je v postopku v Lendavi nastopila le kot priča.

Podtaknila prometni prekršek

Marjana Van je kot policistka Policijske postaje Maribor I julija 2018 nekega voznika avtomobila oglobila zaradi neuporabe varnostnega pasu, čeprav ga sploh ni ustavila v prometu, poleg tega je neresnično trdila, da mu je plačilni nalog izročila, a ga ni hotel podpisati. Da bi bil njen elektronski plačilni nalog čim bolj verodostojen, si je izmislila še, da je voznika preizkusila z alkotestom. Policija je Vanova zaradi tega decembra 2018 suspendirala, 15. februarja lani pa odpustila. Čaka jo še kazenski postopek na okrajnem sodišču v Mariboru zaradi obtožbe, da je naklepno zlorabila položaj policistke. Vanova je danes, kot je izjavila na murskosoboškem okrožnem sodišču, zasebna varnostnica v Avstriji, v javnosti pa je znana tudi kot tekmovalka v resničnostnem šovu Kmetija.

Vanovo je preganjala Lucija Helbl, tožilka specializiranega državnega tožilstva. Obtožila jo je, da 1. februarja lani, ko je nastopila kot priča v zasebni tožbi, v kateri na okrajnem sodišču v Lendavi Darko Bukovec s soprogo Jeleno zaradi razžalitve toži Melanijo Tomažič, ni govorila po resnici. Vanovo je  Bukovčev odvetnik vprašal, ali je v kakšnem postopku znotraj službe, v odgovoru pa je zamolčala podatek, da je bila februarja lani v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kot je pojasnila, je to naredila, ker ni hotela, da o njenem sporu z delodajalcem izve Bukovec.

sojenje, marjana-van
Nataša Juhnov
Darko Bukovec ima sveženj papirjev o domnevnem nadlegovanju nekdanje policistke.

Marjana Van in Darko Bukovec sta soseda v večstanovanjski stavbi na Podgradju in sta si, kot sta opisala v svojih izpovedih na sodišču, že leta v laseh. Tako je bilo slišati, da je Bukovec Vanovo v zadnjih dveh letih vsaj šestkrat ovadil specializiranemu državnemu tožilstvu, a je to zavrglo vse njegove prijave. Vanova mu, je izpovedal Bukovec, na vsakem koraku greni življenje. Pričal je, da se je, potem ko sta se s soprogo leta 2012 na Podgradje preselila iz Maribora, začela gonja proti njima. Postala sta žrtvi različnih nadlegovanj in obtoževanj, za katerimi z nekaj stanovalci stoji prav Vanova, je pričal. Ker je o tem spregovoril v medijih, ga toži zaradi razžalitve. 

marjana-van darko-bukovec sodišče policija
Kaj zdaj berejo drugi