vestnik

Odvetnik je ponudil milijone, policija pa svari, ne nasedajte

ABE, 10. 8. 2019
Vestnik.si
Odvetnik iz Avstralije sprašuje, ali želimo sodelovati pri izplačilu 18,7 milijona dolarjev, ki jih je privarčevala njegova stranka.
Črna kronika

Sodobni spletni goljufi pošiljajo elektronska sporočila, v katerih ponujajo možnost zaslužka. Policija svetuje, naj tovrstna sporočila nemudoma izbrišemo.

Na naslov naše službene elektronske pošte je pisal Paul Heywood, odvetnik iz avstralskega mesta Adelajda. Vprašal nas je, ali želimo sodelovati pri izplačilu 18,7 milijona dolarjev, ki jih je privarčevala njegova stranka. Ta je umrla v prometni nesreči 31. januarja 2013, nima pa nobenih potomcev ali sorodnikov. Ker je preteklo že šest let od smrti, bo banka v skladu z avstralsko zakonodajo zapuščino spremenila v premoženje države. Razen če, je pisal Heywood, kot odvetnik najde pokojnikovega sorodnika. Zato je predlagal, da sprejmemo vlogo sorodnika, za kar bo uredil papirje, in nato bo banko zaprosil za izplačilo privarčevanega denarja. Predlagal je, da bi si potem ta denar, 18,7 milijona dolarjev, razdelili v razmerju 60 odstotkov njemu in 40 odstotkov nam. Odpisali smo mu, da nas ponudba zanima, a odgovora nismo prejeli.

V policijskem žargonu so to nigerijske goljufije, saj so prva takšna elektronska sporočila prihajala z elektronskih naslovov v Nigeriji. Nepridipravi, ki goljufajo po svetovnem spletu, so po kazenski zakonodaji osumljeni goljufije. V murskosoboški policijski upravi, ki letno sicer obravnava manj kot pet primerov nigerijskih goljufij, še opozarjajo, da nenavadni elektronski pošti nikar ne gre zaupati.

Kaj storiti z elektronskim sporočilom s takšno vsebino? Najboljša rešitev je, da takšna sporočila, ko jih dobimo v predal elektronske pošte, izbrišemo, odgovarjajo v Policijski upravi Murska Sobota. Občasno se namreč pojavljajo goljufi, ki uporabnikom svetovnega spleta pošiljajo razne poslovne ponudbe in obljubljajo bajne zaslužke. Kot so sporočili iz murskosoboške policijske uprave, izkušnje kažejo, da tovrstni goljufi prek elektronske pošte naslovnike prosijo za pomoč pri prenosu vrtoglavih zneskov, ki segajo do več milijonov evrov ali dolarjev, na račune v tujini. Za pomoč obljubljajo tudi do trideset odstotkov celotne vsote, prejemnike elektronske pošte pa prosijo za nakazilo nekega zneska, da bi prenos lažje stekel. Običajno po nakazilu tega zneska izginejo s svetovnega spleta.
goljufije policija elektronska pošta denar kriminal