vestnik

PGD Domanjševci: Izginilo vsaj 9.000 evrov, na delu so kriminalisti, predsednik Dušan Orban je že odstopil

Andrej Bedek, 4. 2. 2020
Nataša Juhnov
Gasilski dom PGD Domanjševci.
Črna kronika

Dušan Orban, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Domanjševci, je odstopil zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju. Denar naj bi bil sicer že povrnjen. Primer preiskuje kriminalistična policija, odgovore pa bosta od njega terjala še šalovski župan Iztok Fartek, saj je Orban občinski svetnik, in Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, saj je Orban podpredsednik sveta.

domanjševci
Nataša Juhnov
Domanjševci. Slika je simbolična.

Murskosoboški kriminalisti preiskujejo domnevne zlorabe pri delovanju Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Domanjševci. Zaradi suma poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja se je v preiskavi znašel predsednik društva Dušan Orban, ki je sicer že odstopil. Po naših podatkih je z računa društva izginilo vsaj 9.000 evrov, denar pa je menda z bančno kartico s poslovnega računa društva dvigoval prav Orban. Izpuhtelo naj bi bilo še nekaj gotovine iz društvene blagajne. S Policijske uprave Murska Sobota so na naša vprašanja odgovorili le, da preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja v enem izmed gasilskih društev na območju Goričkega.

Dušan Orban je za Vestnik.si dejal, da je z mesta predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Domanjševci odstopil iz osebnih razlogov. »Že tako ali tako sem preveč zaposlen,« je dejal Orban, ki pa kriminalistične preiskave ni želel komentirati.

Župan Občine Šalovci Iztok Fartek je seznanjen z domnevnimi nepravilnostmi v PGD Domanjševci. O tem je izvedel konec lanskega leta. Udeležil pa se je tudi zadnjega občnega zbora domanjševskih gasilcev, kjer so sprejeli Orbanov odstop. Na izrednem občnem zboru bodo zdaj poiskali novega predsednika. Kot je za Vestnik.si povedal Fartek, je nadzorni odbor PGD Domanjševci ugotovil določene nepravilnosti pri poslovanju društva, zato je odbor iskal odgovore in terjal odgovornost vpletenih. Fartek je še dejal, da je po njegovih informacijah zdaj poslovanje društva urejeno in da po ugotovitvah nadzornega odbora ni več primanjkljaja. Občina Šalovci je lani za delovanje Gasilske zveze Šalovci in šest občinskih prostovoljnih gasilskih društev – Dolenci, Šalovci, Markovci v Prekmurju, Čepinci, Budinci in Domanjševci – sicer namenila 21.000 evrov, dodatnih 5.700 evrov pa je bilo rezerviranih še v požarnem skladu občine.

orban_dusan04
PMSNS
Dušan Orban

Dušan Orban je tudi svetnik občinskega sveta Občine Šalovci ter podpredsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in predsednik Madžarske samoupravne narodne skupnost občine Šalovci. Šalovski župan Fartek je zato še napovedal, da se bo o domnevnih nepravilnostih, v katere je očitno vpleten Orban, z njim osebno pogovoril. Da se je podpredsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti zaradi domnevnih nepravilnosti v PGD Domanjševci znašel pod drobnogledom kriminalistične policije, je Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti izvedel od nas, zato ni mogel podati komentarja. 

dušan-orban pgd-domanjševci policija