vestnik

Pobegle telice: Če jih ne polovijo, jih bodo ubili

ABE, 17. 12. 2018
Vestnik.si
V soboto so govedo opazili v Stanjevcih.
Črna kronika

Uprava za varno hrano sporoča : Če bodo živali nevarne, bo odrejena usmrtitev.


Teden dni že potekajo iskalne akcije za večjim številom govedi, gre za okoli 30 glav, ki je ušlo iz hleva in pašnika govedorejca iz Kuštanovec. V ponedeljek, 10. decembra, ko so policisti Policijske uprave Murska Sobota prišli na strelišče v Mačkovcih, da bi opravili urjenje, so tam našli - pobegle živali. Takrat se je tudi ugotovilo, da so živali ušle. Lastnik je skupaj z vaščani ter policisti že isti dan začel iskati živali, pobeglo govedo so v torek iskali celo policisti posebne policijske enote, ki so se sicer za svoje naloge prav tako usposabljali na strelišču v Mačkovcih.V soboto so jih opazili v Stanjevcih. Lastnika so v petek klicali iz Domanjševec in Lucove. Vsaj pet glav govedi so namreč tisti dan našli ob madžarski meji v Domanjševcih. Telicam so vozili silažo, jih tako krmili, da bi jih zbrali na enem mestu za odlov.

82d33bd7c5657e8c51facea9e0f33d33
Vestnik.si
Teden dni že potekajo iskalne akcije za večjim številom govedi, gre za okoli 30 glav, ki je ušlo iz hleva in pašnika govedorejca iz Kuštanovec.


Poizvedovali smo pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHHVR). Xena Cukrov Novak, direktorica območnega urada, je odgovorila, da je UVHHVR obveščena o pobegu govedi v naselju Kuštanovci, pri čemer se lastniku živali daje možnost, da pred ukrepanjem inšpekcijskih služb, svoje živali polovi. »V ta namen smo ga povezali z Veterinarsko ambulanto Šantl, ki ima dovoljenje za odlov živali na prostem s puško za omamljanje. V sodelovanju s policijo, ki nas v zadevi sproti seznanja, spremljamo odlov. V kolikor bodo živali predstavljale nevarnost za okolico ali bodo delale škodo in se tega ne bo dalo preprečiti na drug način, bo s strani UVHVVR odrejena usmrtitev govedi s strelno napravo na daljavo, kar bo odrejeno pristojni Lovski družini, pri čemer bo lastnik živali nosil tudi vse nastale stroške,« so odgovorili pri UVHHVR.

telice Kuštanovci živali ulov
Kaj zdaj berejo drugi