vestnik

Pobegle telice: Koliko jih je še na prostem? 

ABE, 25. 12. 2018
Vestnik.si
V Kuštanovcih in okolici še iščejo pobeglo govedo, to pa je že okusilo zimske razmere.
Črna kronika

Do ponedeljka so ujeli 23 govedi, ušlo pa jih vsaj 30. Če bodo živali postale nevarne okolici, bo odrejena njihova usmrtitev. Govedorejcu iz Kuštanovec se je podoben pobeg živine že zgodil leta 2014.

Štirinajst dni že potekajo iskalne akcije za večjim številom govedi, gre za vsaj 30 glav, ki je ušlo iz hleva in pašnika govedorejca iz Kuštanovec. V torek, 11. decembra, ko so policisti Policijske uprave Murska Sobota prišli na strelišče v Mačkovcih, da bi opravili urjenje, so tam našli - pobegle živali. Takrat se je tudi ugotovilo, da so živali ušle. Lastnik je skupaj z vaščani ter policisti že isti dan začel iskati živali. Telicam na prosto vozijo silažo, jih tako krmijo, da bi jih zbrali na enem mestu za odlov. Nekaj glav govedi so celo videli ob madžarski meji v Domanjševcih.



Do ponedeljka so ujeli 23 govedi, pri odlovu pa sodeluje veterinarska ambulanta, ki ima dovoljenje za odlov živali na prostem s puško za omamljanje. Omamljene živali nato naložijo na prikolico za prevoz živine in jih tako spravljajo nazaj v hlev.
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHHVR) je obveščena o pobegu govedi v Kuštanovcih. Lastniku živali so dali možnost, da pred ukrepanjem inšpekcijskih služb, svoje živali polovi. »V sodelovanju s policijo, ki nas v zadevi sproti seznanja, spremljamo odlov. V kolikor bodo živali predstavljale nevarnost za okolico ali bodo delale škodo in se tega ne bo dalo preprečiti na drug način, bo s strani UVHVVR odrejena usmrtitev govedi s strelno napravo na daljavo, kar bo odrejeno pristojni lovski družini, pri čemer bo lastnik živali nosil tudi vse nastale stroške,« so povedali pri UVHHVR.


Zakonodaja za takšne primere ne predpisuje nobenih rokov. Govedorejcu iz Kuštanovec se je podoben pobeg živine sicer že zgodil leta 2014.

živina Kuštanovci iskanje policija veterina
Kaj zdaj berejo drugi