vestnik

Policija nad tovorni promet: V Pomurju brez večjih kršitev

A. B., 13. 8. 2019
Nataša Juhnov
Policisti so na nadzorni točki Dolinsko pod drobnogled jemali tovornjakarje. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policisti so v enotedenskem poostrenem nadzoru nad tovornimi vozili in avtobusi odkrili 104 kršitve. 

Med 22. in 28. julijem je v okviru mednarodne akcije Truck & Bus po vsej Sloveniji potekal poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Po podatkih Suzane Rauš s Policijske uprave Murska Sobota so policisti na pomurskih cestah v tem času ugotovili 102 kršitvi pri voznikih tovornjakov in dve kršitvi pri avtobusnih voznikih. Največ kršitev je bilo povezanih s prevozom tovora in časom trajanja vožnje. Na pomurskem delu avtoceste A5 sta potekala dva poostrena nadzora, v nadzorih so sodelovali tudi mobilni davkarji in veterinarski inšpektorji.
Tovor mora biti varno pripet
Modrouniformiranci so v nedavni akciji odkrili tudi več nepravilno pripetih in zavarovanih tovorov. »Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite,« svetujejo na policiji. Voznike avtobusov in tovornjakov še svarijo, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom.


Po podatkih službe za odnose z javnostmi slovenske policije je bilo vseh kontroliranih avtobusov 235 in tovornih vozil 2.773. Pri 27 voznikih avtobusov in 526 voznikih tovornih vozil so nato skupaj ugotovili 633 kršitev. Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenitvijo vozil, neizpolnjevanjem zahteve po obveznih počitkih in odmorih voznikov.


Kot so ob robu akcije zapisali na spletni strani policije, policisti avtobusne voznike in tovornjakarje pozivajo, naj upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. »Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec, med 15 in 20 minutami, nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo,« so policisti zapisali na svoji spletni strani.

promet tovornjaki policija kazen
Kaj zdaj berejo drugi