vestnik

Policista, ki je ropal na Cankovi, obravnavali zaradi odklonskih ravnanj, marca je bil izdan sklep, da je zmožen opravljati naloge policije

Vestnik, 10. 6. 2020
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Damir Ivančič, direktor Policijske uprave Murska Sobota.
Črna kronika

Direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančič je predstavil nekaj več podrobnosti v zvezi s torkovim ropom Deželna banke na Cankovi. Rop, ki ga je izvedel policist, v policiji ostro obsojajo.

Kot smo že poročali, so bili policisti o ropu bančne ustanove obveščeni v torek, malo po 15. uri. Zamaskiran oborožen moški je vstopil v bančne prostore in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka tudi izročila. Po dejanju je storilec pobegnil, za njim pa so sprva stekli trije občani in ga pozvali, naj se ustavi. To je res storil, se obrnil in v njih nameril pištolo, ki jo je držal v roki, pojasni Ivančič. "Nato je nadaljeval z begom, še vedno pa sta mu sledila dva občana, zadnjih 150 m, pa še en občan. Preden ga je dohitel, se je storilec še enkrat obrnil in večkrat ustrelil v tla. Ko je občan storilca dohitel, ga je želel prijeti, zato je prišlo med njima do pretepa. Storilec je za trenutek obležal, občan pa se je v tem času oddaljil za okoli 150 m. Nekaj trenutkov zatem je storilec po do sedaj znanih podatkih storil samomor s pištolo, ki jo je imel s seboj," je povedal direktor in dodal, da je šlo za pištolo pokojnega policista. Okoliščine v povezavi s streljanjem in številom izstreljenih nabojev se še ugotavljajo.

Že pred tiskovno konferenco, smo na vestnik.si pisali, da naj bi storilca v zločin pognale igre na srečo.  Da je imel storilec družinske težave, policija potrjuje, imajo tudi informacije o tem, da je bil policist prezadolžen, vendar po besedah direktorja PU Murska Sobota nimajo podrobnosti o tem, za koliko je bil zadolžen. "Konkretnega odgovora, ali to drži ali ne, ne morem dati, lahko pa povem, da se tudi v tej smeri zbirajo oziroma preverjajo določene okoliščine, ali je osumljeni v tem primeru tudi osumljeni v katerem drugem primeru. Primera sta povezano toliko, da gre za bančno ustanovo, ali pa gre za istega storila, moramo povedati, da se zadeve še preverjajo," je na vprašanje o tem, ali gre za istega osumljenca, ki he oropal bančno ustanovo v Križevcih pri Ljutomeru povedal Ivančič. 

cankova, rop, samomor
Nataša Juhnov
Rop na Cankovi.

Občanu, ki je bil med poskusom prijetja in obvladanja storilca poškodovan, so na kraju dogodka nudili zdravniško oskrbo, nato pa so ga prepeljali v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. Policija sicer glede na konkreten primer in tudi na splošno svetuje vsem ljudem, naj se v tako dogodivščino ne spuščajo, ker je to povezano z velikim tveganjem z življenjem. 

"Do odklonskih pojavov imamo ničelno toleranco, ki se v policiji, sicer med velikim številom zaposlenih, dogajajo v posamičnih primerih, zato imamo vzpostavljen sistem zagotavljanja notranje varnosti in izvajanje ukrepov v tej zvezi," je povedal Ivančič. Notranje varnostni postopek v policiji uvedejo enote, ki so pristojne za notranjo varnost, na podlagi prejetega podatka ali informacije, da je uslužbenec policije storil odklonsko dejanje. Z ukrepi, ki jih izvajajo po določili Pravilnika o notranji varnosti v policiji, zberejo vsa dejstva in preverijo okoliščine, ali policistovo ravnanje predstavlja tveganje za krnitev integritete, krnitev ugleda policije in ali bi lahko ogrožalo notranjo varnost policije. Namen izvajanja notranje varnostnih postopkov je pravočasno zaznavanje odklonskih ravnanj ali preprečevanje hujših posledic. "Ko v notranje varnostnem postopku ugotovimo, da so že nastale posledice in potrdimo, da obstajajo razlogi za sum, da policistovo odklonsko ravnanje vsebuje tudi elemente uradno pregonljivega kaznivega dejanja, takrat zadevo v tem delu na podlagi 158.a člena Zakona o kazenskem postopku odstopimo v nadaljnje reševanje Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri SDT RS, ki je stvarno in krajevno pristojno za obravnavo uradnih oseb zaposlenih v policiji," še pojasnjujejo v policiji. Notranje varnostni postopek v policiji nadaljujejo do ugotovitev predkazenskega postopka posebnega oddelka SDT ali do ugotovljenih morebitnih kršitev pogodbenih obveznosti. Zaključijo ga lahko s poročilom, s predlaganim delovnopravnim ukrepom, ali z ugotovitvijo, da odklonskost ni potrjena oz. da so se z varnostnim svetovanjem ponovno vzpostavile okoliščine, ki v nadaljevanju več ne predstavljajo odklonskega ravnanja.

Policija danes nadaljuje z intenzivnim delom na terenu, z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin. Opravljena bo tudi sodna obdukcija pokojnega. 

cankova, rop, samomor
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Delo na terenu se nadaljuje tudi danes.

Kot je danes dejal Ivančič, je imel pokojni policist več kot 25-letne izkušnje v policiji. Zoper njega je bil uveden notranje varnostni postopek od 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti. V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranje varnostnih tveganj in nudena psihosocialna pomoč. V 2019 je bil podan predlog za oceno zmožnosti za opravljanje nalog policije in bil napoten na zdravljenje. Sredi marca 2020 je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen za opravljanje nalog policije.

rop cankova pums