vestnik

Policisti bodo ob začetku šolskega leta izvajali poostren nadzor prometa. V zadnjih petih letih v nesrečah v Pomurju udeleženih skoraj sto otrok

Vestnik.si, 30. 8. 2022
Nataša Juhnov
V okolici vzgojnih institucij bodo policisti v prvih dneh šolskega leta začeli s poostrenim nadzorom prometa.
Črna kronika

V četrtek se začenja novo šolsko leto, policija opozarja na previdnost v prometu.

Od začetka leta do konca avgusta so policisti Policijske uprave Murska Sobota obravnavali 540 prometnih nesreč. Dve osebi sta izgubili življenje, 34 je bilo hudo in 140 lahko telesno poškodovanih. Lani v enakem obdobju se je zgodilo 495 nesreč, umrlo je osem oseb, 24 se jih je hudo in 137 lahko telesno poškodovalo. Vsaka peta prometna nesreča se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti in v vsaki sedmi je prisoten alkohol, dodajajo. Pred začetkom novega šolskega leta so sporočili, da je bilo v obdobju od leta 2017 do 2021 v prometnih nesrečah udeleženih 96 otrok, od tega sta dva umrla, devet jih je bilo hudo, 77 pa lahko telesno poškodovanih. "V letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 12 otrok, od katerih so bili trije hudo in osem lahko telesno poškodovani," tako tiskovna predstavnica Suzana Rauš. 

Kot vsako leto bomo policisti tudi letos na začetku novega šolskega leta izvajali dodatne aktivnosti. Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. Policisti staršem svetujejo, naj v zadnjem tednu pred začetkom šole namenijo več časa prometnovarnostni vzgoji otrok. "Preverijo naj, kaj njihovi otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri tem pa naj ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. Voznike pa opozarjamo na večjo previdnost na cesti, predvsem v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci največ zadržujejo," priporočajo policisti. 

murska-sobota, začetek-šole, prvi-šolski-dan
Nataša Juhnov
Prvi šolski dan je pred vrati.

Iz PUMS so že sporočili, da aktivnosti za prvi šolski dan že izvajajo. Tako na primer pregledujejo okolice šol in ustreznost prometne signalizacije na šolskih poteh. Sodelujejo z vodstvi šol, z izvajalci organiziranih prevozov otrok, predstavniki lokalnih skupnosti in drugimi institucijami. S sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu usklajujejo podrobnosti o načinu in obsegu varovanja otrok na poti  šolo in iz nje, prav tako se opravlja občasni nadzor prometa v neposredni bližini šol in drugih vzgojnih ustanov. 

"V okolici vzgojnih institucij bomo policisti v prvih dneh šolskega leta začeli s poostrenim nadzorom prometa. Merili bomo hitrost vožnje voznikov in umirjali promet na cestah; preverjali varno hojo otrok in uporabo prometnih površin; brezhibnost koles in uporabo zaščitne čelade. V prvih šolskih dneh bomo preverjali še opremljenost otrok z rumenimi ruticami in z odsevnimi telesi, tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih.
Kontrolirala se bo opremljenost in brezhibnost koles in koles z motorjem, s katerimi se vozijo otroci in tudi mladoletniki," pravijo. 

Aktivne in represivne aktivnosti se bodo izvajale tudi tekom šolskega leta, ko bo izvedenih več poostrenih nadzorov s poudarkom na tehnični brezhibnosti vseh vozil, s katerimi se opravlja organiziran prevoz otrok v in iz šole. 

Policisti voznike še opozarjajo, da vozijo varno in otrokom omogočijo varno prečkanje ceste ter varen prihod v šolo in iz nje. Upoštevati je treba omejitve hitrosti in to prilagoditi razmeram na cesti. "Otroke v vozilih vozimo ustrezno zavarovane z zadrževalnim sistemom, uporaba pa je obvezna na vseh sedežih. Otrok, manjši od 150 cm, mora biti zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi. Vozniki in starši naj vedno tudi sami uporabljajo varnostni pas, saj tako otroku nudijo dober zgled," so zaključili na PUMS. 

novo-šolsko-leto policija aktivnosti