vestnik

Policisti doslej obravnavali tri prijave. Varnostnik pred trgovino nadlegoval žensko?

ABE, 20. 4. 2020
Jure Zauneker
Varovanje trgovin v času epidemije. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policisti Policijske postaje Murska Sobota so v času strožjega režima vstopa v trgovine zaradi epidemije za zdaj obravnavali tri prijave kršitev javnega reda in miru.

Varnostnikov ene od zasebnih varnostnih služb je pred dnevi domnevno pred vstopom v eno od trgovin v Murski Soboti nadlegoval stranko. Pri ženski, ki je po pravilih novega režima nakupov, ki velja zaradi epidemije covid-19, želela vstopiti v trgovino, je domnevno nameraval opraviti telesni pregled. Posredovali so policisti Policijske postaje Murske Sobota.

Kaj pravi zakonodaja?

Varnostniki imajo na varovanih območjih pooblastilo v 45. členu zakonu o zasebnem varovanju, kjer so navedeni ukrepi – opozorilo, ustna odredba, ugotavljanje istovetnosti, površinski pregled, preprečitev vstopa oziroma izstopa z varovanega območja, zadržanje osebe, uporaba fizične sile in uporaba sredstev za vezanje in vklepanje –, ki ji lahko uporabi in se je oseba dolžna ravnati v skladu z ukrepi varnostnika. Prav tako pa morajo občani – kupci v trgovinah – spoštovati odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v državi, predvsem časovne intervale, v katerih lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine.

Po podatkih Policijske uprave Murska Sobota ne gre za prvi tak primer posredovanja policistov. Policisti Policijske postaje Murska Sobota so namreč od 20. marca do 15. aprila obravnavali tri prijave kršitev javnega reda in miru na javnem kraju zaradi nedostojnega vedenja pred trgovinami v Murski Soboti.

»Policisti v vseh primerih še zbirajo obvestila. V primeru, da ugotovijo, da so kršitelji varnostniki, bodo zoper njih uvedli ustrezne prekrškovne postopke. V kolikor pa so kršitelji občani, ki so kršili javni red, in mogoče odloke vlade, pa bodo zoper njih uvedli ustrezne prekrškovne postopke,« so za Vestnik.si pojasnili na murskosoboški policijski upravi.

trgovine policija varnostniki
Kaj zdaj berejo drugi