vestnik

Policisti na Goričkem iskali krivolovce, ujeli pa svojega kolega

ABE, 28. 11. 2020
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policijska uprava Murska Sobota še preiskuje vse okoliščine.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdila, da so policisti med preiskovanjem domnevnega krivolova na Goričkem obravnavali enega od policistov PU Murska Sobota.

Na PU Murska Sobota so v zadnjem času prejeli več anonimnih pisem, ki so omenjala domnevne nepravilnosti v Lovskih družinah (LD) na območju Goričkega, govora pa je bilo predvsem o krivolovu. Tako so policisti pred enim tednom, 21. novembra, kot je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, obravnavali dogodek, ki bi bil lahko povezan z navedbami iz anonimk: »O dogodku je bil obveščen lovski inšpektor in pristojno državno tožilstvo. Ker je zadeva še v fazi zbiranja obvestil, vam zaradi preiskave ne moremo podati več informacij. Lahko pa potrdimo, da preverjamo vpletenost uslužbenca PU Murska Sobota v tem dogodku.«

5c1e81aff09a639755b5a8e1ff0e92f0
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Po naših podatkih so trije člani ene od večjih LD z Goričkega lovili v območju Lovišča posebnega namena (LPN) Kompas Peskovci. Domnevni  krivolov se je po naših podatkih zgodil v revirju LPN v Občini Gornji Petrovci.

Do dve leti zapora

O nezakonitem lovu govori 342. člen Kazenskega zakonika (KD), kjer je med drugim zapisano, da kdor brez dovoljenja ali sicer neupravičeno lovi in ubije ali rani divjo žival ali jo ujame živo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Če gre pri dejanju iz prejšnjega odstavka za divjad večje vrednosti ali divjad, pomembno po predpisih o lovstvu, ali je dejanje storjeno med varstveno dobo ali v skupini, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Kdor lovi ogrožene ali zredčene vrste divjadi, katerih lov je prepovedan, kdor lovi brez posebnega dovoljenja divjad posamezne vrste, za katero je potrebno tako dovoljenje, kdor lovi na način ali s sredstvi, s katerimi se divjad množično pokončuje ali kdor lovi s pomočjo motornega vozila ali žarometa, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let, še govori 342. člen KZ.

lov policija lovci goričko