vestnik

Policisti poostreno nad uporabo varnostnih pasov, narašča število neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih

Vestnik, 9. 3. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična
Črna kronika

Ta teden poteka preventivna akcija Varnosti pas, v okviru katere policisti preverjajo, ali ste v vozilu pripeti.

Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa, namenjena pa je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Na Policiji poudarjajo, da je uporaba varnostnega pasu predpisan in nujni sestavni del varne vožnje in dokazano rešuje življenja. "Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 kilometrov na uro. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih," opozarjajo. 

Pred kratkim je Agencija za varnost prometa izvedla terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil in ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. Ugotavljali so, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v enajstih mestnih občinah. V jutranjem in popoldanskem intervalu so zabeležili 2184 nepripetih voznikov, v Murski Soboti so jih zaznali 56. 

0088e30c5f0667f278e66edc3f605bbb
AVP
Fotografija je simbolična.

Sicer pa je Policija v prvih dveh mesecih letošnjega leta po začasnih podatkih ugotovila 6569 kršitev neuporabe varnostnih pasov. V celem lanskem letu je bilo teh kršitev 37.255, predlani pa 40.283. "Posebej zaskrbljujoče je, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta Policija ugotovila 1011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih," dodajajo. Leta 2020 so jih zaznali 6579, leta 2019 pa 5973. 

Kako pravilno uporabljati varnostni pas? 

Najprej si ustrezno nastavimo vzglavnik, tako da je njegov vrh v višini vrha glave. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame. Pas ne sme biti preblizu vratu in ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe. Pripnemo se pazljivo in se prepričamo, da je zaponka pasu dobro zapeta. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

varnostni-pas poostren-nadzor policija
Kaj zdaj berejo drugi