vestnik

Policisti staremu znancu očitajo celo vrsto prometnih prekrškov

ABE, 21. 12. 2020
PU Murska Sobota
Vozilo, s katerim je bežal Anton Makar.
Črna kronika

Anton Makar, večkratni kršitelj iz Sebeborec, je v petek spet povzročal težave policistom.

»Minuli petek v popoldanskem času smo bili policisti obveščeni, da po naselju Sebeborci z osebnim avtomobilom brez registrskih tablic in brez ene nameščene pnevmatike – vožnja po platišču – divja občan. Ob kontroli naselja Puconci oziroma med izvajanjem nalog za izsleditev navedenega voznika so policisti le tega v naselju izsledili. Voznik ni upošteval znaka policistov – modra svetilka in kratki zvočni signal službenega vozila –, ampak je zapeljal v smeri železniške proge. Pred železniško progo se je z vozilom zaustavil in stekel v smeri železniškega podhoda, kjer je padel po stopnicah in se pri tem lahko telesno poškodoval. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti katerega je odklonil, zato mu je bilo odrejeno pridržanje.«

murska-sobota, policija, kontrola-prehajanja-občin
Jure Zauneker
Policija. Slika je simbolična.

Tak je po podatkih Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave (PU) Murska Sobota, epilog policijskega zasledovanja Antona Makarja iz Sebeborec, ki se je zgodilo v petek v Puconcih. Kot smo že poročali, je Makar policistom med akcijo ušel iz avtomobila in zaradi poškodb celo končal v bolnišnici.

DSC_0180
Andrej Bedek
Anton Makar

Sebeborčan očitno res ne more iz svoje kože. Enaindvajsetega novembra je bil izpuščen iz murskosoboškega zapora, v katerem je prestajal polletno kazen zaradi napada na policiste 22. maja. Ta dan je razgrajal v gostinskem lokalu, a ga je pred prihodom patrulje zapustil in odšel v drugo gostilno. Policiste so na pomoč poklicali tudi od tam, za kar pa Makarju ni bilo posebej mar, saj se ni umiril niti ob njihovem prihodu. Ko so ga uniformiranci obstopili, se je upiral prijetju in enemu policistu zagrozil, da ga bo ustrelil. Patrulji tako ni preostalo drugega, kot da uporabi prisilna sredstva, a je Makar norel naprej. Policisti so ga komaj obvladali, ga podrli na tla, vklenili in odpeljali v policijsko pridržanje. Kazensko so ga ovadili zaradi napada na uradno osebo. Tukajšnje okrožno sodišče je zoper njega izpeljalo tako imenovani pospešeni kazenski postopek, v katerem je Makar očitani napad na policiste priznal. Potem ko je odkorakal iz zapora, so ga po naših podatkih modrouniformiranci samo do 1. decembra obravnavali najmanj štirikrat, od tega dvakrat zaradi kršenja odloka o prehajanju občinskih mej. Tiskovna predstavnica (PU) Murska Sobota zaradi varstva osebnih podatkih naših podatkov takrat ni ne zanikala ne potrdila.

Včasih jih celo uboga

Na soboškem okrajnem sodišču je pričala tudi policistka iz patrulje. Dejala je, da sta s kolegom prejela prijavo, da nekdo na tržnici pljuva po zelenjavi prodajalcev. Posumila sta, da bi bil kršilec lahko Anton Makar, ki sta ga že zjutraj videla v mestu. Po kratkem iskanju sta ga izsledila. Pritrdila je kolegovim besedam o grožnjah s smrtjo.  »Policisti imate nekaj proti meni. Povej mi, zakaj,« pa jo je med pričanjem vprašal Makar. »Če bi ubogali naše ukaze, do vsega tega ne bi prišlo. Včasih sta taki, da se da z vami vse pogovoriti, in nas ubogate. Pogosto pa nas žal ne ubogate, ko moramo posredovati zaradi vas, še posebej če je pri vas posredi alkohol,« mu je odgovorila policistka.

Izpuščen, ker sodba še ni pravnomočna

Makar je na prostosti, kljub temu da je bil osmega oktobra na novem sojenju na okrajnem sodišču v Murski Soboti obsojen na šest mesecev dodatne zaporne kazni, ker je med aretacijo zaradi kršitve javnega reda 21. marca letos grozil enemu od policistov, ki so posredovali. Razlog? Sodba še ni pravnomočna. Kdaj bo postala, je težko napovedati. Tudi v pravosodju so namreč sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije, ki med drugim podaljšujejo nekatera opravila in procesne roke. Obsojenca je v tem primeru najbolj obremenila izpoved napadenega policista murskosoboške policijske postaje. S kolegico sta tisto soboto okoli 13. ure posredovala na tržnici v Murski Soboti, potem ko sta prejela prijavo, da Makar razgraja. Na tržnici ga nista več našla, ko pa sta se zapeljala po mestu, sta ga zagledala v Slovenski ulici. Makar se ni zmenil za policistov ukaz, naj se ustavi, da opravita postopek, ampak se je pognal v beg. Policist je stekel za njim in ga obvladal s strokovnim prijemom. Že takrat je obtoženec, tako policist, ki ga je prijavil zaradi napada na uradno osebo, kričal, da ga bo ubil in iz njega naredil invalida. Podobno mu je grozil pozneje na postaji. Anton Makar se v svojem zagovoru ni spomnil, zakaj je imel opravka s policisti. Zatrdil je, da mu je tisti dan nekdo nekaj podtaknil v alkoholno pijačo, zato je izgubil spomin. Izrazil je prepričanje, da med postopkom s policisti ni storil nič nezakonitega. O tem, da so ga denimo v letu 2018 kar 21-krat obravnavali zaradi različnih prekrškov, pa je na sodišču večkrat dejal, da je bilo to bržkone zato, ker jim je trn v peti.

policija, anton-makar
Vestnik.si
Enaindvajsetega novembra je bil izpuščen iz murskosoboškega zapora, v katerem je prestajal polletno kazen zaradi napada na policiste 22. maja. Ta dan je razgrajal v gostinskem lokalu, a ga je pred prihodom patrulje zapustil in odšel v drugo gostilno. Policiste so na pomoč poklicali tudi od tam, za kar pa Makarju ni bilo posebej mar, saj se ni umiril niti ob njihovem prihodu.

Tonček bombaš

Med razpravo na Okrajnem sodišču Murska Sobota je bilo slišati, da Antona Makarja kličejo Tonček bombaš. Oktobra 1997 je namreč vrgel ročno bombo pred vhodom ljutomerske policijske postaje. Eksplozija je povzročila materialno škodo na vozilih in stavbi, ogroženi so bili policisti, ki so bili takrat v službi. Motiv je bil maščevanje, tako kot pri pretepu policista v Črenšovcih januarja 1996, ki velja za enega najhujših napadov na policiste, ne le v Pomurju, ampak v vsej Sloveniji. Makar se je s še dvema pajdašema spravil na dva policista, ki sta naloge opravljala v civilu. Enega od policistov so zbrcali do nezavesti, da je utrpel posebno težke telesne poškodbe in postal invalid.

anton-makar policija