vestnik

Policisti svarijo zaradi dopustov, priložnost namreč dela tatu

Vestnik.si, 22. 7. 2020
Nataša Juhnov
Policisti iščejo vlomilce. Slika je simbolična.
Črna kronika

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše.

Julij in avgust sta običajno meseca odhoda na zaslužen dopust in potovanja. Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj, so med dopusti sporočili policisti, ki imajo v zadnjem času veliko dela zaradi povečanega števila vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Tudi na območju Policijske uprave (PU) Murska Sobota v zadnjem času beležijo porast vlomov v stanovanjske hiše in tatvine motornih žag ter različnih električnih orodij, predvsem iz odprtih gospodarskih poslopij. Tatvine storilci izvršujejo tako podnevi kot tudi ponoči.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

 »Zato še posebej opozarjamo vse občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in svojega premoženja, da pazijo na svoje stvari, jih pospravljajo z dvorišč in vidnih mest, predvsem pa spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. V primeru njihove daljše odsotnosti naj o tem obvestijo svoje najbližje in sosede ter jih zaprosijo, da jim iz poštnega nabiralnika poberejo pošto, občasno prezračijo prostore, s čimer bodo poskrbeli, da ne bo videti hiša zapuščena in bolj vabljiva za vlomilce,« so opozorili s PU Murska Sobota.

V kolikor opazite sumljiva vozila ali osebe policisti še naprošajo, da si zabeležite registrsko številko vozila, opis oseb in smer kam so se osebe odpeljale. O tem obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

vlomilci
PU Kuper
Orodje, ki ga je skupina nepridipravov že uporabljala za vlamljanje.

V primeru, da opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več, pomembnejša naj bo vaša lastna varnost, so še opozorili policisti. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

d5a665c907fc251cc94904580e30e635
PU Murska Sobota
Vlomilsko orodje.

Policisti še opozarjajo, da so za vlomilce posebno vabljiva odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ali vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje. »Če postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 in do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte,« so prav tako sporočili policisti.

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Preden se zapusti objekt – hiša, stanovanje ali poslovni prostor –, je treba preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. »Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa, kot so sosedi ali prijatelji, vedo, kdaj lastnika ni doma,« so še sporočili policisti.

vlomi policija