vestnik

Policisti še iščejo roparja, ki je odnesel 6800 evrov gotovine, prosijo pa tudi za pomoč

ABE, 20. 11. 2019
Jure Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.
Črna kronika

V Veržeju je včeraj pred zaprtjem tamkajšnje pošte, zgodilo se je okoli 16.30, prišlo do ropa. Storilec je z orožjem zagrozil uslužbenki. S pošte je odnesel 6800 evrov, policiste vse, ki imajo informacije o kaznivem dejanju, prosijo za pomoč.

veržej, rop-pošte
Jurij Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

V Veržeju je bila včeraj med 16. uro in 16.30 oropana pošta. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so zato do 20. ure opravljali blokade cest, ki vodijo v Veržej in iz Veržeja. Ogled kraja kaznivega dejanja je bil opravljen že včeraj, a so informacije skope. Danes policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 

veržej, rop-pošte
Jurij Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

veržej, rop-pošte
Jurij Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

"Ob 16.30 je bil Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota obveščen, da je v Veržeju prišlo do ropa pošte. Po prihodu policistov na kraj je bilo ugotovljeno, da je zaenkrat neznani storilec, ki je bil oblečen v jakno maskirne barve s kapuco, hlače sive barve in obut v črne čevlje, vstopil v prostore pošte. Tam je uslužbenki zagrozil s pištolo in zahteval denar. Uslužbenka mu je izročila denar, nakar je s kraja pobegnil. Vse, ki bi karkoli vedeli o neznanem storilcu, ki se je po vsej verjetnosti kar nekaj časa zadrževal pred pošto, policisti prosimo, da to sporočijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo," so včeraj sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, od koder danes sporočajo, da je neznani storilec odtujil približno 6800 evrov. 

veržej, rop-pošte
Jure Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

veržej, rop-pošte
Jurij Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

Policisti in kriminalisti so ob ropu v Veržeju ravnali po protokolu, in so takoj, ko jih je doletela vest o dejanju, zaprli z blokadami, ki so jih izvedli v neprebojnih jopičih in z dolgocevnim avtomatskim orožjem v rokah, ceste in krajevne poti v bližini Veržeja. 

veržej, rop-pošte
Jurij Zauneker
V Veržeju so oropali pošto.

Ropi pošt v Pomurju sicer niso prav pogosti, je pa sodni epilog že doživel najodmevnejši rop v zadnjem obdobju. 14. januarja 2010 sta študent in kuhar iz okolice Gornje Radgone oropala poštarja iz Apač. Mladeniča sta poštnega uslužbenca počakala po koncu njegovega delavnika nekaj po 17. uri in mu zagrozila s palico, nato pa mu iz avtomobila odnesla paket, v katerem je bilo med drugim tudi 9500 evrov. Prišla sta mu za hrbet, bila sta zamaskirana. Izginila sta v temo, čez nekaj dni so jima policisti vendarle prišli na sled. Po podatkih policije so storilci večinoma odvisniki od drog, a vse pogosteje tudi ljudje, ki so specializirani za tovrstna kazniva dejanja in kriminalne združbe iz tujine.

veržej, rop-pošte
jurij Zauneker
Veržej, rop pošte

Policija svetuje

Kako pa ravnati, če ste uslužbenec banke, pošte, menjalnice, trgovine ali če samo čakate v vrsti? Po informacijah policije je najbolj kritičen čas za rope tik pred zaključkom poslovanja ustanov. Najbolj izpostavljene so manjše poslovalnice bank in pošt v odročnejših krajih; tiste, v katerih v izmeni dela ena ali dve uslužbenki. Dobro varovan objekt sili roparje k razmišljanju, kako premagati ovire, zato je možnost, da storijo napako, večja. Čim bolj je ustanova varovana, tem manj je možnosti, da bo tarča ropa. Policisti odsvetujejo upiranje roparjem, uslužbenci in očividci pa si naj zapomnijo roparjev videz, posebnosti obraza, govorne napake, način hoje ter kam in kako je pobegnil po ropu.

veržej rop policija