vestnik

Pomočnik direktorja krivde ni priznal, odvetnica predlagala združitev obeh postopkov

Andrej Bedek, 11. 9. 2019
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Marjan Maček, finančni direktor murskosoboške bolnišnice, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, da naj bi bil zlorabil svoj položaj pri obračunavanju bolnišničnih storitev Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti Marjanu Mačku, finančnemu direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). Maček je obtožen zlorabe položaja, ko naj ne bi bil konec leta 2011 in v začetku leta 2012 izpolnil navodil nadzornikov Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki so ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju bolnišničnih storitev. ZZZS je odredil, da morajo popraviti fiktivne račune, ki so jih izstavili zavarovalnici. Za bolnike, ki so jih oskrbeli v ambulanti in poslali domov, so v bolnišnici namreč zavarovalnici zaračunali, kot da so bili hospitalizirani. Državna tožilka Jana Rogan je Mačka obremenila, da ni naročil poprave vseh spornih računov. Takih primerov zdravljenja oziroma računov je bilo 227, Roganova pa zato ocenjuje, da je bil ZZZS zavoljo tega oškodovan za 327 tisoč evrov.

9a28bef4257dd18bce49d0c1fa449a3a
Nataša Juhnov
Marjan Maček se zagovarja na sodišču.

Pomočnik direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota krivde na naroku ni priznal, njegova odvetnica Tanja Koračin Bohar pa je predlagala, naj sodišče današnji postopek združi s postopkom, ki proti Mačku že poteka na tukajšnjem okrožnem sodišču. Februarja 2015 se je namreč proti pomočniku direktorja začelo sojenje, na katerem je prav tako obtožen zlorabe položaja zaradi domnevno nepravilnega obračunavanja bolnišničnih storitev. Maček je obtožen, da je ravnal nezakonito, ko naj bi bil v začetku januarja 2012 administracijam bolnišničnih oddelkov po telefonu naročil, da ambulantne primere obravnave bolnikov v decembru 2011 spremenijo v bolnišnične. Z domnevno fiktivnimi računi je bil takrat ZZZS oškodovan za 140 tisoč evrov. To sojenje še vedno ni končano, ker izvedenca finančne in medicinske stroke ugotavljata, če že in za koliko denarja je SBMS v resnici oškodovala ZZZS. Takratni predstojniki bolnišničnih oddelkov in administratorke so kot priče na sodišču sicer večinoma prst uperili v Mačka, ki naj bi bil naročil, da neko število ambulantnih primerov oskrbe bolnikov spremenijo v bolnišnične.

Obtoženi Marjan Maček je prvič zanikal vse očitke iz obtožnice. Zagovarjal se je, da so se na kolegiju vodstva bolnišnice dogovorili, da je treba preveriti, zakaj je v letu 2011 prišlo nesorazmerij med ambulantnim in bolnišničnim zdravljenjem bolnikov. ZZZS je namreč s svojimi nadzori našel pomanjkljivosti, ki jih je bilo več, kot običajno. Dogovor na kolegiju je bil, da strokovni direktor SBMS Daniel Grabar opravi pogovor z zdravniki, Maček pa z vodjo administratork, ki v sistem vnašajo posamične primere oskrbe bolnikov. Šlo je za delo skupnega tima zdravnikov in drugega osebja, je še v svojo obrambo povedal finančni direktor.

Narok je danes odvodila sodnica Natalija Goldinskij Husar, sojenje pa vodi sodnik Stanislav Jug, ki pa današnjega naroka ni dobil v roke, ker je v tem primeru že opravljal preiskovalna dejanja. Zdaj bo izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča Murska Sobota odločil, ali se bosta postopka združila, da ju bo vodil le en sodnik. 

bd4bd0f382b3fad08f3dd2ce2edffb83
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota. Fotografija je simbolična. Fotografija Nataša Juhnov

bolnica sojenje marjan-maček
Kaj zdaj berejo drugi