vestnik

Pomurci radi telefoniramo med vožnjo  

Vestnik, 31. 1. 2019
Pixabay
Slika je simbolična 
Črna kronika

Tako je vsaj pokazala akcija, ki so jo policisti po celotni Sloveniji izvajali v času od 14. do 27. januarja. Možje postave so v tem obdobju pogosteje nadzirali, ali vozniki med vožnjo  uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. V času trajanja preventivne akcije so policisti Policijske uprave murska Sobota ugotovili 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo.  

»Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate okolico in dogajanje v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.
Svetujemo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov. Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon je 120 evrov. Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja (npr. kolesar), pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov. Policisti bomo z aktivnostmi in nadzori glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo nadaljevali tudi v prihodnje,« so sporočili iz soboške policijske uprave.


pums