vestnik

Krvavo leto 2020: Pomurje edina regija brez krvnih deliktov

ABE, 30. 1. 2021
Nataša Juhnov
Devetinpetdesetletnik s Tišine je zadnji septembrsko nedeljo leta 2018 zabodel sosedo, nato pa se je obesil.
Črna kronika

V Policijski upravi Murska Sobota lani niso obravnavali nobenega uboja ali umora niti ne poskusov omenjenih kaznivih dejanj.

Podatki murskosoboške policijske uprave kažejo, da narašča število kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Pomurski policisti na leto obravnavajo okoli sto primerov nasilja v družini. Izkušnje kažejo, da družinskega nasilja statistično ni toliko več, ampak sta večji občutljivost in ozaveščenost, da o tem spregovorimo. Primeri nasilja v družinskem okolju segajo od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so uboji ali umori v družini. Na podlagi obravnavanih primerov v policijski statistiki ugotavljajo, da so najpogostejši vzroki nasilja v družini alkoholiziranost, ljubosumje, brezposelnost, izsiljevanje za denar in psihične motnje. 

V Pomurju se je zadnji krvav zločin zgodil 30. septembra 2018.

Nasilne smrti umrlo 16 ljudi

S tremi trojnimi umori in znatnim porastom družinskega nasilja lahko leto 2020 v Sloveniji opišemo kot še posebno krvavo. Žrtve in njihovi krvniki so se po večini poznali, mnogi so roko dvignili nad najbližje. Lani je pri nas nasilne smrti umrlo 16 ljudi, deset žrtev je bilo ženskega spola, vsi storilci oziroma osumljenci so moški. Trije so si po zločinu sodili sami. Največkrat so uporabili nož, sekiro in strelno orožje. Leta 2020 so slovenski policisti obravnavali trinajst umorov in tri uboje, skupno s poskusi teh kaznivih dejanj se število poviša na 49, to je dvakrat več tovrstnih kaznivih dejanj kot leto prej. Najbolj krvavo je bilo na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, v PU Murska Sobota pa policisti lani niso obravnavali nobenega takega kaznivega dejanja.

Zločin za božič

Lani sta še posebej odmevala dva primera. Sredi junija je 24-letni Peter G. v vasici Škocjan pri Domžalah z nožem napadel dedka, babico in invalidnega strica ter jih v domači hiši pustil izkrvaveti. Tožilstvo je obtoženemu v zameno za priznanje okrutnega dejanja ponudilo 30 let zapora. Petintridesetletni Silvo D. iz Gerečje vasi pri Ptuju je na božič pred očmi štiriletnega sina najprej sodil nekdanji partnerici, nato pa se je z nožem spravil še na njene starše. Po navedbah policije je zločin napovedal. Domnevno je imel težave s prekomernim uživanjem alkohola, družina je zaradi njegovih dejanj v preteklosti že klicala policijo. Grozi mu celo dosmrtni zapor, ne le 30 let.

murska-sobota, sojenje
Nataša Juhnov
Višje sodišče v Mariboru je lani marca potrdilo sodbo dvaintridesetletnemu Shkjjkjimi Ilseiniju zaradi poskusa uboja soproge Zane 26. julija 2019.


Leto 2020 je zaznamovalo še nekaj grozljivih zločinov. Konec januarja je 44-letnik v industrijski coni na Grosupljem ustrelil 27-letno nosečnico, nekaj kilometrov stran pa še sebe. Še danes ni znano, ali sta bila v preteklosti par ali je bil on obseden z njo in jo je zalezoval. Avgusta je v okolici Grosupljega 47-letni Martin Z. ženo polil z bencinom in jo zažgal, jo v mukah pustil ležati pred domačo hišo, kjer jo je našel eden od sinov, sam pa pobegnil in se policiji predal šele dva dni kasneje.

Kričal je, da mora umreti

Višje sodišče v Mariboru je lani marca potrdilo sodbo dvaintridesetletnemu Albancu Shkjjkjimi Ilseiniju, državljanu Severne Makedonije, zaradi poskusa uboja soproge 26. julija 2019. Obsojen je bil na pet leta zapora.

V otroški sobi stanovanja v Vrtni ulici v Murski Soboti, v kateri je bila tudi dveletna hčerka, je Ilseini soprogo napadel z nožem s hrbta, večkrat jo je porezal po obrazu, vratu in rokah, medtem ko se je žrtev branila. Ob tem je kričal, da mora umreti. Nato jo je porinil na posteljo in jo začel dušiti z vzglavnikom. Žrtev se je naposled ubranila in je ušla iz stanovanja. Za tri leta bo obsojenec, ko bo izpuščen iz zapora, tudi izgnan iz naše države.

»Vse okoliščine kažejo, da je bil pri svojem dejanju izjemno vztrajen. Dejanje bi gotovo dokončal, če mu žrtev ne bi ušla,« je na sojenju višino kazni argumentiral državni tožilec Borut Horvat. Po podatkih, s katerimi je na sojenju postregel Horvat, je bil Ilseini do zakonske partnerice nasilen že konec junija 2018, ko sta se mudila na obisku v rojstnem Tetovu v Severni Makedoniji.

Morili zaradi ljubosumja

V Pomurju se je zadnji krvav zločin zgodil 30. septembra 2018. Devetinpetdesetletnik s Tišine je zabodel 45-letno sosedo, nato pa se je obesil. Policija o razlogih za to okrutno dejanje ni razkrila kaj dosti, moški je sosedo, s katero naj bi bila prijateljevala, domnevno umoril zaradi ljubosumja.
Štirinajstega junija 2011 je Denis P. v Gornji Radgoni ustrelil nekdanjo ženo, nato je vzel življenje še sebi. Razlog? Ni prebolel, da je nekdanja partnerica odšla k drugemu moškemu. On jo je menda želel nagovoriti, naj se vrne v njegovo življenje, ona se je želela poročiti z novim partnerjem, s katerim je že imela otroka.
Podoben motiv je gnal Sandija M., ki je januarja 2008 na Spodnjem Krapju s pištolo umoril fanta svojega nekdanjega dekleta, s katero je imel celo otroka, nato je sodil sebi.
Bolestno mero ljubosumja je zadnjega julija leta 2002 pokazal tudi Robert Rautar. Svoj morilski pohod je okoli druge ure ponoči začel v Ižakovcih, ustrelil je svoje nekdanje dekle, s katero je imel otroka, ter hudo ranil njenega očeta in mamo. Nato se je odpravil še v Mursko Soboto in streljal na devetnajstletno prijateljico svojega nekdanjega dekleta. Zaradi dvojnega umora je bil oktobra 2003 obsojen na 30 let zapora.

Krvni delikti v letu 2020

PU             Uboj Umor Poskus uboja Poskus umora Skupaj

Celje              0          1            2                       3                     6

Koper            1           0            2                      0                      3

Kranj             0          0            3                      0                      3

Ljubljana      1           7             9                       1                   18

Maribor        0           3             3                     2                    8

M. Sobota     0           0             0                    0                    0

N. Gorica      0           1              4                     0                   5

N. mesto       1           1               3                    1                     6

Skupaj        3         13            26                 7                   49

Vir: Policija

policija umori