vestnik

Pomurski policisti med prazniki izrekli 21 opozoril

Vestnik, STA, 15. 4. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov.

Policisti v skladu z zakonodajo in vladnimi odloki izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19, med katerimi je npr. tudi omejitev gibanja med občinami, ter nudijo podporo zdravstvenemu inšpektoratu oz. zdravstvenim delavcem. Tako policisti med drugim nudijo policijsko podporo zdravstvenemu osebju, preverjajo prijave o kršitvah vladnih odlokov in nadzirajo območja, kjer se pogosto zbirajo ljudje.
Pri tem so poudarili, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Navajajo, da ljudje opozorila oziroma odredbe policistov praviloma upoštevajo. "Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oziroma naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke," so dodali in pojasnili, da gre za obravnavo kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni po 177. členu kazenskega zakonika.

gederovci, koronavirus, policija, pregled-potnikov
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Pomurski policisti so med prazniki kontrolo izvedli na 848 krajih. Prejeli so devet prijav o kršitvah odloka, sami pa so jih našteli 31. Izrekli so 21 opozoril, 22 predlogov pa so predali zdravstvenemu inšpektoratu. 

Med 333 in 625 evrov kazni

Če kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri. Minulo soboto, nedeljo in ponedeljek skupaj so policisti v Sloveniji uvedli 24 prekrškovnih postopkov po omenjenem členu zakona o varstvu javnega reda in miru.

koronavirus policija kronika gibanje