vestnik

Začel se je maratonski nadzor psihofizičnega stanja voznikov

Vestnik, 20. 6. 2020
Nataša Juhnov
Maratonski nadzor psihofizičnega stanja voznikov. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

V tem tednu policisti preverjajo morebitno vožnjo pod vplivom alkohola ter izvajajo preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje mamil v organizmu.

Do jutri poteka prvi del nacionalne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi, zato policisti poostreno preverjajo, v kakšnem stanju vozniki vozijo po slovenskih cestah. »Tudi v letošnjem letu ostaja alkohol širok družbeni problem, saj je njegova zloraba v prometu vzrok za več kot vsako tretjo smrtno žrtev na slovenskih cestah in za premnoge poškodbe. V 507 nesrečah, ki so se do konca maja zgodile pod vplivom alkohola, je umrlo 13 oseb, 35 jih je bilo hudo in 167 lažje telesno poškodovanih,« pojasnjujejo pri slovenski policiji in dodajajo, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu, obenem pa je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.

b37b49a0564d5f953a9ec736b42749ee
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Med 16. marcem in 31. majem, v času trajanja epidemije, so zaznali povečanje števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Podatki kažejo, da je v tem času pod vplivom alkohola prometno nesrečo povzročilo 14 odstotkov voznikov, v enakem obdobju lani pa 9,5 odstotka. 
V tem tednu policisti preverjajo morebitno vožnjo pod vplivom alkohola ter izvajajo preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje mamil v organizmu.

Tokrat bodo prvič na več kot 360 lokacijah po Sloveniji izvedli maratonski nadzor psihofizičnega stanja voznikov, začeli bodo danes ob 18. uri in ga končali v nedeljo zjutraj ob 6. uri.

Kot še poudarjajo možje v modrem, je namen teh poostrenih nadzorov ljudi ozaveščati, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola in mamil, čim bolj pa želijo tudi preprečiti neodgovorno udeležbo v prometu.

policija nadzor alkohol droge maratonski-nadzor
Kaj zdaj berejo drugi