vestnik

Posojilo Muri 05: Direktor še pol leta na bolniški

ABE, 18. 1. 2019
Igor Napast, Večer
Drago Šiftar
Črna kronika

V kazenski zadevi Posojilo Komunale Muri 05 v Mariboru danes odpadel predobravnavni narok. Nekdanji direktor soboške Komunale Drago Šiftar se je opravičil zaradi zdravstvenih težav. V bolniškem staležu bo vsaj še pol leta.

Na Okrožnem sodišču Maribor bi danes moral potekati predobravnavni narok v primeru Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala Nogometni šoli (NŠ) Mura 05 proti Dragu Šiftarju, maja 2012 direktorju javnega podjetja. Narok je bil preklican, ker se je nekdanji direktor murskosoboške Komunale opravičil zaradi zdravstvenih težav. Kot je povedal, bo še vsaj pol leta bolniško odsoten. Kdaj bo sodišče razpisalo nov termin naroka, še ni znano.



Devetega novembra lani je že potekal predobravnavni narok proti soobtoženim, in sicer Antonu Štihcu, takratnemu soboškemu županu, in štirim nekdanjim nadzornikom JP Komunala, Ernestu Ebenšpangerju, Karlu Žekšu, Rudolfu Horvatu in Marku Martinuzziju. Vsi so na sodišču zanikali krivdo. Šiftar in Štihec sta v primeru Posojilo JP Komunala NŠ Mura 05 obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, takratni člani nadzornega sveta Komunale Ernest Ebenšpanger, Rudolf Horvat, Marko Martinuzzi in Karel Žekš pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju.
Takrat še prvoligaš Nogometno društvo (ND) Mura 05 je bilo maja 2012 v hudih finančnih težavah, imelo je blokirane vse račune, iztekal se je tudi rok za plačilo obveznosti za licenco za tekmovalno sezono 2012/13 v prvi slovenski nogometni ligi (1. SNL).

bd75c87c01519dee6ab1ac1c0fa8fc20
Andrej Petelinšek
Anton Štihec


Osemindvajsetega maja 2012 so nadzorniki Komunale – razen predsednika nadzornega sveta Karla Šooša, ki ga na sejo sveta ni bilo –, potrdili 200.000 evrov posojila NŠ Mura 05, ki je z novo posojilno pogodbo 29. maja 2012 dobljeni denar takoj posodila naprej ND Mura 05, da je to lahko pokrilo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije (NZS), davkarije in del dolga do nogometašev ter tako prejela licenco.


Murskosoboški nogometni klub – junija 2013 je sicer Mura 05 kot društvo dokončno propadla – pa vse do danes ni vrnil večine posojenega denarja, čeprav bi ga moral v dvanajstih mesecih. Komunala je zato tožila NŠ Mura, naslednico NŠ Mura 05, a s tožbo ni uspela. Že je namreč pravnomočno odločeno, da NŠ Mura, danes nastopa v 1. SNL, ni dolžna vrniti posojila. Komunala pa nepravnomočno ni uspela niti s tožbenim zahtevkom, s katerim je denar terjala od nekdanjega predsednika Mure 05 Miroslava Topića.
Preberi tudi:Kako je propadala stara Mura

temno Mura 05 posojilo komunala Anton Štihec Drago Šiftar