vestnik

FOTO in VIDEO: Potres v Turčiji terjal številna življenja, izpod ruševin rešili dva otroka in nosečnico

A.S./STA, 25. 1. 2020
Profimedia
Posledice potresa v Turčiji
Črna kronika

Potres z magnitudo 6,8, ki je v petek stresel vzhod Turčije, je po zadnjih podatkih turških oblasti zahteval življenja najmanj 22 ljudi, več kot tisoč je ranjenih. Najmanj 18 ljudi je umrlo v pokrajini Elazig, štirje pa v sosednji pokrajini Malatya, so sporočile oblasti. Reševalci med ruševinami iščejo morebitne preživele.

Turški notranji minister Suleyman Soylu je na novinarski konferenci v mestu Elazig povedal, da so doslej rešili 39 ljudi, še 22 naj bi jih bilo ujetih pod ruševinami. Točno število pogrešanih po njegovih besedah sicer ni znano.

Morebitne preživele intenzivno iščejo reševalci. Mediji so objavili posnetke, na katerih je videti, kako več deset reševalcev v tišini išče preživele na vrhu večnadstropne stavbe, ki se je zrušila. V mestu Elazig so izpod ruševin žive potegnili najmanj osem ljudi, med njimi dva otroka, je poročala televizija CNN TurkMed rešenimi je bila tudi nosečnica, ki so jo našli 12 ur po potresu.

V bolnišnicah se po navedbah oblasti zdravi 382 ljudi, od katerih jih je nekaj več kot 30 na intenzivni negi.

V središču mesta Elazig s približno 600.000 prebivalcev se je porušilo pet poslopij. Številne druge so bile poškodovane. Oblasti prebivalce opozarjajo, naj vanje ne vstopajo.

V sosednjem mestu Adiyaman je bil medtem poškodovan zapor, ki so ga morali evakuirati - 814 zapornikov so poslali v zapore v bližnjih mestih.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na Twitterju zagotovil, da ljudem stojijo ob strani in da so sprejeli vse potrebne ukrepe za pomoč prizadetemu prebivalstvu. Številni tuji voditelji so turškim oblastem izrazili sožalje.

Tla so se stresla v petek ob 20.55 po lokalnem času. Žarišče potresa je bilo v okrožju Sivrice v pokrajini Elazig na vzhodu Turčije na globini 10 kilometrov pod površjem. Čutili so ga v več okoliških mestih, tudi v sosednjih Siriji, Libanonu in Iranu.

Soylu je danes povedal, da je potresu sledilo še vsega skupaj 398 popotresnih sunkov, od katerih je imel eden magnitudo 5,1.

potres, turčija
Profimedia
Posledice potresa v Turčiji

potres, turčija
Profimedia
Posledice potresa v Turčiji

Agencija AFAD in turški Rdeči križ sta na prizadeta območja poslali reševalce, pa tudi odeje, šotore in hrano. Temperatura na prizadetem območju je bila sicer zjutraj po lokalnem času osem stopinj Celzija pod ničlo.

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so pomoč dostavili z letali, za oceno škode pa so aktivirali tudi brezpilotne letalnike.

Območje, ki ga je prizadel potres, leži približno 550 kilometrov vzhodno od Ankare, je odmaknjeno in redko poseljeno, zaradi česar bi po poročanju BBC lahko informacije o škodi in žrtvah prihajale počasi.

Potresi so v Turčiji, ki leži ob več tektonskih prelomnicah, sicer pogosti. Za enega najhujših velja potres iz leta 1999, ki je z magnitudo 7,4 prizadel mesto Izmit na zahodu Turčije. Takrat je umrlo več kot 17.000 ljudi, med njimi okoli tisoč v Istanbulu.