vestnik

Povzročitelj nesreče v Gornjih Petrovcih, ki je 63-letnico pustil ležati v jarku, krivde ni priznal. Policisti so ga še isti dan našli v okolici domačega kraja

Vestnik.si, 2. 12. 2022
Radarji v Pomurju
Mateju Hercogu očitajo, je 26. maja 2021 okoli 7.30 v naselju Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno peško, domačinko, ki je nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici.
Črna kronika

Matej Hercog obtožen kaznivih dejanj povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je življenje izgubila 63-letnica iz Gornjih Petrovec, in zapustitve poškodovanca v prometi nesreči brez pomoči.

Sodnik Stanislav Jug je na okrožnem sodišču v Murski Soboti pretekli teden opravil predobravnavni narok za 33- letnega Mateja Hercoga iz Kozjaka pri Ceršaku v Občini Šentilj. Državna tožilka Jana Rogan obtoženemu očita kaznivi dejanji povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti 26. maja letos, v kateri je ena človek izgubil življenj, in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. Hercog, ki ga na sodišču zagovarja odvetnik Ingmar Bloudek, na predobravnavnem naroku krivde ni prepoznal, niti ni želel poslušati, kaj mu je v zameno za morebitno priznanje krivde ponudila tožilka.

Povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti

Kazenski zakonik v 323. členu pravi, da se udeleženec v prometu, ki s kršitvijo predpisov o varnosti cestnega prometa iz malomarnosti povzroči prometno nesrečo, v kateri je bila kakšna oseba hudo telesno poškodovana, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let. Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico smrt ene ali več oseb, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let in s prepovedjo vožnje motornega vozila.

Roganova v obtožnici 33-letniku očita, da je 26. maja 2021 okoli 7.30 v naselju Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno peško z Goričkega, ki je nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici. S kraja nesreče je odpeljal, ne da bi ponesrečeni, ki je ležala v jarku najmanj 45 minut, pomagal. Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje, po trčenju pa je težko poškodovana obležala v jarku. Eden od voznikov je 63-letnico našel naključno, ko je med vožnjo na robu cestišča opazil denarnico. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil svoje vozilo, tedaj je opazil poškodovano 63-letnico in poklical policiste. poklical pristojne. Policisti so voznika kombija, ki je torej odpeljal, ne da bi pomagal poškodovanemu človeku, po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil še isti dan voznika izsledili v okolici Šentilja.

Sodnik Stanislav Jug je glavno obravnavo za Mateja Hercoga razpisal v začetku januarja 2023.

Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči

Kazenski zakonik v 328. členu pravi, da se voznika motornega vozila ali drugega prevoznega sredstva, ki pusti brez pomoči koga, ki je bil s tem prevoznim sredstvom ali zaradi njega poškodovan, kaznuje z zaporom do enega leta. Če ima opustitev pomoči za posledico hudo telesno poškodbo ali smrt poškodovanega, se storilec kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

nesreča gornji-petrovci policija