vestnik

Pravnomočna sodba: Šlo je za delitev loto dobitka, ne posojilo

ABE, 24. 11. 2018
Nataša Juhnov
Dobitni listek v loterijski igri Euromillionen, ki je bil avgusta 2012 vplačan v Avstriji, je zdaj doživel pravnomočni sodni epilog.
Črna kronika

Tudi višje sodišče odločilo, da tožba Leon K., ki je od dveh nekdanjih prijateljev na sodišču terjal 80 oziroma 100 tisoč evrov, nima temeljev. Avgusta 2012 je na loteriji zadel 2,64 milijona evrov.

Višje mariborsko sodišče je potrdilo obe nedavni odločitvi murskosoboškega okrožnega sodišča, po kateri tožba Leona K. iz okolice Murske Sobote, ki je tožil Aljošo B. in Vojka H., oba sta prav tako doma v okolici prekmurske prestolnice, nima temeljev. Zdaj je tudi pravnomočno odločeno, da je šlo za deljenje loto dobitka, ki ga je avgusta 2012 priigral Leon K., ne posojilo denarja, kakor je v tožbi vztrajal dobitnik lota.

Tožnik je še podčrtal, da mu je dobitek, potem ko se je zanj razvedelo, za kar je tudi okrivil toženca, »pokvaril življenje«.


V loterijski igri Euromillionen je sicer Leonu K. v žep kapnilo 2,64 milijona evrov. Z Aljošo B. je odšel po dobitek na Dunaj, njemu in Vojku H. je septembra 2012 na zasebna računa nakazal po sto tisoč evrov. Med njimi je pri igranju iger na srečo namreč veljal tih dogovor, kakor je bilo mogoče slišati od Aljoše B. in Vojka H. v obeh postopkih na okrožnem murskosoboškem sodišču, da bo tisti, ki bo zadel, drugima dvema izplačal deset odstotkov vrednosti dobitka. Nekoč je tri tesne prijatelje družila strast do krotenja okroglega usnja v domači vasi, razšli pa so se po letu 2015, ko je Leon K. Aljošo B. in Vojka H. prvič vprašal, kdaj mu bosta vrnila posojilo, teh sto tisoč evrov. Zelo začudena nista niti vedela, za kaj gre in na katero posojilo misli. Na sodišču sta govorila enako – imela sta tudi istega odvetnika –, da ju je tožnik sam prosil za podatke, da jima nakaže denar.

ecf3515f2c11bd35dd4d380bfedf506b
Sašo Bizjak
Milijonski dobitek je sprl nekoč dobre prijatelje. 


Leon K. pa je v obeh pravdah zatrjeval nasprotno: »Nikoli nismo govorili o kakršnem koli deljenju dobitka. Nismo imeli nobenega dogovora, niti takega ne, kot ga imamo v moji službi. Ko smo v službi igrali loto, smo vedeli – deset nas je, vsakemu damo po deset odstotkov dobitka. Pri nakazilu je šlo izključno za posojilo.« Tožnik je še podčrtal, da mu je dobitek, potem ko se je zanj razvedelo, za kar je tudi okrivil toženca, »pokvaril življenje«.
Da je šlo za posojilo, je Leon K. dokazoval še s tem, da mu je novembra 2015 Vojko H. že vrnil dvajset tisoč evrov. Zato je proti njemu vložil tožbo, v kateri je zahteval, da mu povrne osemdeset tisoč evrov. »Ni res. Klical me je, naj mu posodim gotovino, ker on ne more do denarja. Govoril mi je, da ima neki posel, v katerem nujno potrebuje gotovino, sam pa ima denar vezan na banki. Ko sem mu dal gotovino, je rekel, da bom do konca leta dobil denar vrnjen s 1.500 evri obresti vred, a se to do danes še ni zgodilo,« pa je na sodišču izpovedoval Vojko H.


Zdaj je tudi pravnomočno odločeno, da je šlo za deljenje loto dobitka, ki ga je avgusta 2012 priigral Leon K., in ne posojilo denarja, kakor je v tožbi vztrajal dobitnik lota.
temno sodba sodišče milijoni