vestnik

Predobravnavni narok za obtožene zaradi očitanih nepravilnosti v programu za razvoj Pomurja prestavljen

Vestnik, STA, 9. 10. 2020
Bobo
Sodna palača v Ljubljani.
Črna kronika

Za danes sklican predobravnavni narok za četverico obtoženih kaznivih dejanj, povezanih z očitanimi nepravilnostmi s porabo sredstev iz programa za razvoj Pomurja, je prestavljen. Trije obtoženi so se opravičili, enemu pa sodišče ni uspelo vročiti vabila. Zadeva je na sodišče sicer prišla devet let po odmevnih hišnih preiskavah.

Informacije o domnevnih nepravilnostih so v javnost prišle leta 2011, ko so policisti opravili 13 hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti, tudi v vladni službi za lokalno samoupravo. Po preiskavah suma nepravilnosti pri porabi sredstev v je odstopil tedanji državni sekretar za Pomurje Andrej Horvat, ki je obtožen kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Horvat se se znašel sredi kriminalistične preiskave zaradi nepravilnosti pri delitvi razvojnih sredstev Pomurju v obdobju 2010-2015. Tožilstvo bremeni tudi takratna direktorja podjetij Pribinovina Gorana Miloševiča in Oikos Jurija Kobal, med obtoženimi je tudi Julija Karlovšek, ki je delala na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Horvat naj bi Miloševiću in Kobalu omogočil, da so dobili posel turističnih, marketinških in drugih storitev na račun proračunskih sredstev. Vlada Boruta Pahorja je Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, razrešila s položaja državnega sekretarja v premierjevem kabinetu. Nekdanji državni sekretar je sicer večkrat zanikal kakršnekoli nepravilnosti.

Predobravnavni narok za Miloševiča bo znova sklican prihodnji teden, za preostale tri pa 18. novembra.

sodišče regije
Kaj zdaj berejo drugi