vestnik

Prepoved gibanja: Vozniki zelo iznajdljivi pri izgovorih, pomurski policisti našteli 12 kršitev

ABE, 7. 4. 2020
PU Murska Sobota
Policisti Policijske postaje Lendava so se pridružili pozivu Ostanite doma.
Črna kronika

Od 3. do 5. aprila 2020 so tudi policisti Policijske uprave Murska Sobota zaradi zagotavljanja zdravja prebivalcev Pomurja preverjali, ali prebivalci spoštujejo prepovedi gibanja in zbiranja, ki so bile 30. marca uvedene z odlokom o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja izven občin.

Pri poostrenem nadzoru na pomurski avtocesti, ki so ga izvajali od petka do nedelje, je sodelovalo 32 policistov Policijske uprave Murska Sobota. V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah so pomurski policisti minuli vikend na avtocesti in tudi na vseh pomurskih cestah opravili kontrolo pri 492 voznikih. Pri tem so ugotovili 12 primerov kršitev odloka. Od tega so v 11 primerih izrekli opozorilo, eno kršitev pa so predali v obravnavo Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

gederovci, koronavirus, policija, pregled-potnikov
Nataša Juhnov
Pomurski policisti poostreno kontrolo prometa opravljajo tudi na mejnem prehodu v Gederovcih.

»Policija v večini primerov nadzora ugotavlja okoliščine gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, pa napotijo na naslov stalnega bivališča,« so med drugimi zapisali na spletni strani slovenske policije.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje. Tudi pomurski policisti ugotavljajo, kot so zapisali v sporočilu za javnost, da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka.

policija prepoved nadzor