vestnik

S palicami za golf in kiji so se napotili proti vratom urgence

T. L., 19. 9. 2019
Marina Vrbnjak
Skupina oboroženih moških je vdrla v prostore urgentnega centra.
Črna kronika

Včeraj je v prostorih urgence murskosoboške splošne bolnišnice prišlo do pretepa, v katerem so bili trije poškodovani, a pridržan ni bil nihče. V bolnišnici napovedujejo poostritev varnosti.

Na murskosoboški urgenci se je v včeraj popoldne zgodil množični pretep med dvema skupinama ljudi. V incidentu, v katerem je sodelovalo več kot 10 oseb, so bile tri osebe lažje telesno poškodovane, tudi varnostnik bolnišnice. Pridržan pa ni bil nihče, sicer policisti s preiskavo še nadaljujejo, sporočajo s PU Murska Sobota. A naj bi po neuradnih informacijah šlo za obračun med romskima skupinama iz Dokležovja in Gomilice, in sicer zaradi starih družinskih in ljubezenskih razmer. V pretepu pa so sodelovale tudi ženske.

Kot je ob tem povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, je skupina oboroženih moških vdrla v prostore urgentnega centra: »Varnostnik je videl večjo skupino moških s palicami za golf in kiji, ki so se napotili proti vratom urgence. Poskušal jih je ustaviti, a so ga odrinili, udarili po roki in mu pri tem izbili telefon, k sreči je pred tem že poklical policijo. Potem so neznanci na silo vdrli v prostore urgentnega centra in napadli skupino moških, ki je čakala v sprejemni ambulanti.«

urgenca, rakičan, bolnica, murska-sobota, sb murska sobota, urgentni center
Marina Vrbnjak
Slika je simbolična

Plin ogrožal bolnike

Med kričanjem in pretepom so odvrgli še pločevinki z dražilnim plinom: »Ko se je plin začel širiti, so se neznanci razbežali, odšli nazaj proti avtomobilom in odpeljali,« doda Grabar. Zaradi incidenta pa so morali delo v splošni bolnišnici prekiniti za dve uri. Plin, ki se je širil po prostorih, je namreč osebju in pacientom povzročil številne preglavice. »Dejansko je to predstavljalo največjo grožnjo zaposlenim in bolnikom. Nekatero osebje ni moglo izvajati svoje dejavnosti, prav tako se je plin razširil v dializni center, kjer so bolniki bili priklopljeni na aparate in se niso mogli umakniti. V tistem času so v drugi ambulanti oživljali pacientko z zastojem srca. Plin je lahko smrtno nevaren za takega bolnika, zato tovrstnih dogodkih nikakor ne smemo odobravati in tolerirati,« incident ostro obsodi sogovornik.

dee824a529ace371f1f8af9f16a50f38
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

V bolnišnici bodo poostrili varnost

Poškodbe so v oskrbeli v ambulanti in bolnike odpustili v domačo oskrbo, tudi varnostnika bolnišnice, ki je utrpel lažjo poškodbo roke. Težave z dihanjem pa je imelo še nekaj zaposlenih, predvsem tistih, ki so alergiki: »Pomagali so si sami, in sicer z zdravili in kapljicami za oči. Tako, da večjih posledic ni bilo.« V preteklosti v bolnišnici nasilnih dogodkov ni bilo, zabeležili so nekaj primerov verbalnega in poskusov fizičnega nasilja nad osebjem. So pa taki dogodki nepredvidljivi, zato težko ukrepajo, vseeno pa vodstvo razmišlja o poostreni varnosti. »Potekajo sestanki in pogovori, kako poostriti varnost, saj je to potrebno za zaščito bolnikov in naših zaposlenih. Sodelujemo tudi s policijo, kaj storiti v takih primerih, in iščemo ustrezne rešitve, da preprečimo kakršenkoli nasilni nagib,« sklene sogovornik.

Na spletu zaokrožil posnetek napadalcev

Na družbenih omrežjih pa že od včeraj kroži videoposnetek ženske, ki naj bi bila udeležena v pretepu. Kot kaže gre za že dalj časa trajajoči spor.

splošna-bolnišnica-murska-sobota pretep
Kaj zdaj berejo drugi