vestnik

Pretepel policista, da je ta postal invalid

ABE, 26. 12. 2018
Nataša Juhnov
Ko morajo ukrepati proti Antonu Makarju iz Sebeborec, policisti običajno ničesar ne prepuščajo naključju. 
Črna kronika

Anton Makar iz Sebeborec je letos že 21-krat kršil javni red. Pred 15 dnevi je v Puconcih udaril človeka, ki mu je želel pomagati. Januarja 1996 je pretepel policista, ki je zaradi poškodb postal invalid. 

Štirinajst dni je že za zapahi Anton Makar iz Sebeborec, ki je 11. decembra v Puconcih udaril voznika avtomobila. Tisti torek z osebnim vozilom se je skozi Puconce peljal moški in pri tem opazil vinjenega kolesarja. Izstopil je iz avtomobila in mu rekel, naj pazi, kod se vozi. Kolesar pa je začel kričati na voznika in ga udaril v nos, ob tem je ta padel po cesti in obležal. Okrožno sodišče v Murski Soboti je 48-letnega nasilneža zaradi povzročitve hude telesne poškodbe že naslednji dan obsodilo na pol leta zapora.
Obsodba po hitrem postopku
Pospešen kazenski postopek oziroma metoda »fast track« je postopek, po katerem lahko sodišče ob pripravljenosti obdolženca, tožilca in odvetnika primer sklene v 48 urah od pridržanja osumljenca. Projekt prinaša možnost, da storilci kaznivih dejanj, predvsem tisti, zasačeni na kraju kaznivega dejanja, kmalu po dogodku na sodišču priznajo dejanje in s tem sebi, pa tudi policiji, tožilstvu in sodiščem prihranijo kar nekaj časa. V primeru 48-urnih policijskih pridržanj ob prijetju storilca se namreč postopki sodišča izpeljejo v nekaj urah, je pojasnil Branko Palatin, predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti.

Gre za večkratnega povratnika, ki je bil zaradi nasilnih kaznivih dejanj in kršitev javnega reda in miru letos obravnavan že 21-krat. Po podatkih murskosoboškega sodišča je bilo od leta 1997 pravnomočno končanih 11 kazenskih postopkov zoper njega zaradi storitve različnih kaznivih dejanj, med drugim tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kdo je pravzaprav Anton Makar, pa ni tako znano. Izmikal se je prihodu na sojenja, mediji, ki spremljamo sodne obravnave, nimamo njegove fotografije. Med preiskavami in na sodišču se je običajno branil z molkom. Da ni prihajal na obravnave, so bile menda vzrok zdravstvene težave, nekajkrat pa naj bi se bil celo skril in načrtno umaknil v tujino. Ljudje o njem ne želijo ali ne upajo govoriti. In če je neznan javnosti, policijskim preiskovalcem ni. V številnih težjih kaznivih dejanjih, ki so se zgodila v Pomurju, je sodil v krog osumljencev.

Skoval maščevanje

Hladne januarske noči leta 1996 se je v Črenšovcih zgodil eden najhujših napadov na policiste, ne le v Pomurju, ampak v vsej Sloveniji. Policista J. B. in D. A. z lendavske postaje sta opravljala nočno delo s službenim civilnim avtom. Zjutraj ob štirih sta se ustavila v takratni diskoteki Forum v Odrancih. Lokal je bil prazen, zadnjo pijačo je pil tudi Anton Makar s kolegoma D. V. in M. M. A trojica ni popivala kar tako. Ker sta jih policista že večkrat obravnavala, so skovali načrt za maščevanje. Napasti so ju želeli že v diskoteki, vendar so jim gostje to preprečili. Potem ko sta se policista z avtom odpeljala, jima je začela trojica slediti. Ko so ju dohiteli, je sledilo filmsko potiskanje s ceste in zaletavanje v avtomobil. Policista sta zapeljala na parkirišče črenšovske gostilne Horvat. J. B. je izstopil, izzivalci, ki so bili oboroženi s kovinskim orodjem, so ga pričakali pripravljeni. Makar mu je v glavo vrgel ključ za odvijanje avtomobilskih koles. Policist je padel in začel krvaveti. Drugi policist je poklical pomoč in izstopil iz avta, da bi pomagal kolegu. Namero mu je preprečil D. V., tako da mu je v mednožje zalučal kovinsko orodje. Makar je nato s tal pobral ključ in se približal policistoma za dokončni obračun. Policista sta v obrambi izstrelila pet strelov. Makarja je en naboj oplazil po trebuhu, nato so se napadalci pognali v beg. Okrvavljeni J. B. je stekel za dvema. Dobrih petdeset metrov od avta ga je s hrbta dohitel Makar, ga spotaknil in še enkrat udaril po glavi. Takrat sta se vrnila še druga dva napadalca in policista so zbrcali do nezavesti. Policijske patrulje so D. V. in M. M. kmalu prijele, Makarja pa so izsledili šele naslednji dan. Policist J. B. je utrpel posebno težke telesne poškodbe in postal invalid.


Divjal s tovornjakom

A to ni bilo dovolj. Makar je 13. oktobra 1997 tudi vrgel ročno bombo pred vhodom ljutomerske policijske postaje. Eksplozija je povzročila materialno škodo na vozilih in stavbi, ogroženi so bili policisti, ki so bili takrat v službi. Motiv je bil enak kot pri napadu in pretepu v Črenšovcih, to je maščevanje. Prav tako je Sebeborčan avgusta 2006 z agresivno in nevarno vožnjo s tovornjakom, prehitevanjem in vijuganjem sejal strah po primorski avtocesti. Na koncu so ga ustavili policisti, tako da so mu z nastavljenimi bodečimi klini preluknjali gume, da je zapeljal v jarek. Med dogodkom je brcnil in udaril policista ter ga skušal povoziti. Potem ko je s tovornjakom končal v jarku, se je celo pognal v beg, vendar so ga kmalu prijeli.
Nataša Juhnov
Krvav napad se je zgodil tudi v Puconcih. 
policija temno akcija anton makar
Kaj zdaj berejo drugi