vestnik

Previdno ob koncu leta, v gneči namreč prežijo tudi tatovi

Vestnik.si, 24. 12. 2019
Aleš Cipot
Silvestrovanje. Slika je simbolična.
Črna kronika

S preprostimi preventivnimi ukrepi lahko sami največ pripomorete k temu, da ne postanete tarča nepridipravov.

Policisti so ob vrhuncu prazničnih prireditev v veselem decembru spomnili na nekaj nasvetov za osebno varnost med obiskom prireditev. Srečko Vrbnjak, ki je v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota odgovoren za preventivo, pove, da je med obiskom tovrstnih dogodkov treba paziti predvsem na unovčevalce ponarejenega denarja. »Ti prav tako izkoriščajo množično obiskane prireditve, na katerih v gneči plačujejo s ponarejenim denarjem. Storilci običajno ponarejajo bankovce srednjih vrednosti za 20 in 50 evrov, ki jih je največ v obtoku, pozornost uporabnikov pa je manjša. Običajno opravljajo manjše nakupe ali nakupujejo drobnarije, tako da dobijo vrnjenega čim več originalnega, pristnega denarja,« modus operandi razloži kriminalist.

ba8c1aabaaf919c15183fe880c5a920f
Dani Mauko
Silvestrovanje. Slika je simbolična.

Na množično obiskanih prireditvah prežijo še žeparji. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi premotijo žrtev. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali druge dragocenosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Priložnosti za tatove je lahko še gneča v nakupovalnih središčih, ko imajo ljudje pri sebi večje količine gotovine. Sogovornik iz kriminalističnih vrst zato opozarja, da telefone in denarnice shranite v notranjih žepih jaken, tudi torbice in drugi predmeti naj bodo vedno zaprti. »Med obiski lokalov, trgovin in na ulici tudi nikar ne razkazujte denarja,« opozarja Vrbnjak.

Prav v času pred zaključkom leta, kot je to zdaj, na PU Murska Sobota obravnavajo večje število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, vlomov, ropov in roparskih tatvin. Praznični december je priložnost za vlomilce, ki svoje podvige načrtujejo za čas, ko mnogi morda odpotujejo od doma. Opozorite sosede na svojo daljšo odsotnost. Vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo ali najemite sef. Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma, zato še svetuje kriminalistični inšpektor.

prireditve policija