vestnik

Previdno pri uporabi pirotehnike: lani je mladoletnik ostal brez obeh rok

I. B., 18. 12. 2018
Policija
Ilka Štuhec podpira akcijo Bodi zvezda, ne meči petard.
Črna kronika

Pirotehnični izdelki, kljub več letom ozaveščanja in opozarjanja, občasno še vedno povzročijo hude, trajne poškodbe. Predvsem tisti, ki so predelani in/ali kupljeni na črnem trgu. 

Med lanskimi prazniki so slovenski policisti obravnavali osem poškodovanih oseb, od tega so bile štiri huje poškodovane, trije pa so bili mladoletniki. Najpogostejša razloga za nastanek poškodb sta objestnost in nepremišljenost pri mladoletnikih, pri starejših pa nepremišljenost in neupoštevanje navodil proizvajalca. V lanskem obdobju je bilo tako ugotovljenih 78 kršitev določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kot so na primer uporaba prepovedanih petard, neupoštevanje navodil proizvajalca, uporaba pirotehnike tam, kjer to ni dovoljeno in podobno. Obravnavanih je bilo 21 primerov poškodovanj premoženja in 5.705 zasegov pirotehnike.


f2be3d8ce65ec1118dfe46d083be7814
Andrej Petelinšek
Lani je bilo obravnavanih 21 primerov poškodovanj premoženja in 5.705 zasegov pirotehnike.


Pristojne službe tudi leto opozarjajo naj praznujemo po pameti, da se prazniki ne bi končali na urgenci. "Če si že boste praznike popestrili z uporabo pirotehnike, to počnite varno in uvidevno. Sicer pa naj se raje iskri od veselja," pozivajo predstavniki Policije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. "Lani, v tem času, smo policisti obravnavali izjemno tragično poškodbo s pirotehniko. Mladoletnega fanta je eksplozija zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez obeh rok. Kot policist sem videl že marsikaj groznega, vendar se me je ta dogodek resnično dotaknil. Ko sem prišel na kraj so fanta ravno položili v reševalno vozilo. Razgovor z njim zaradi šoka in izjemno hudih poškodb, ni bil mogoč," se tistega dne spominja Bojan Senčar,policist Policijske postaje Šentjur pri Celju.Podstrešno sobo, kjer je mladoletnik prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula in kupljene od preprodajalca, je moč eksplozije dobesedno razdejala. "Eksplozija je podrla steno, uničila pohištvo in kar je najbolj grozno, izjemno hudo poškodovala mladega človeka. Spomnim se, da so bili povsod madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti v stanju, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo!"

Šteje tudi zgled

Akcijo Bodi zvezda, ne meči petard je letos podprla Ilka štuhec, vrhunska smučarka, ki je zaposlena v Policiji.



Zakonodaja od 19. do 31. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnik izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok. Prodaja izdelkov te kategorije ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja izdelkov 2. kategorije (kamor se uvrščajo rakete in rimske svečke) pa mlajšim od 16 let. Prepovedana in skrajno nevarna pa je predelava pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka, uporabljanje pirotehnike v drugih predmetih, izdelovanje pirotehničnih izdelkov ali zmesi ter preprodaja teh izdelkov.


Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.


cca8f980e7f57734568e8613c3541fb5
Andrej Petelinsek
Naj se raje iskri od veselja in ne od petard, poziva Policija.

"Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa.Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca, in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja ljudi, pomislite pa tudi na živali," pravijo pristojni.

Policija poziva:
Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost. Njihova neprevidna uporaba ali celo uporaba v neustreznem psihofizičnem stanju namreč lahko povzroči prehude in nepovratne posledice, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje.
Pixabay
Med lanskimi prazniki so slovenski policisti zaradi uporabe pirotehnike obravnavali osem poškodovanih oseb. 
petarde policija december
Kaj zdaj berejo drugi