vestnik

Priložnost dela tatu. Kako v prazničnem obdobju poskrbeti za varnost premoženja?

Vestnik.si, 22. 12. 2021
PU Murska Sobota
Vlomilsko orodje. Slika je simbolična.
Črna kronika

Božično-novoletni prazniki se bližajo, policisti pa opozarjajo, da je to obdobje, ko storilci za izvrševanje kaznivih dejanj po navadi izkoriščajo različne okoliščine, na katere moramo biti še posebej pozorni. Zato je treba poskrbeti za lastno varnost in varnost svojega premoženja.

Kako zavarovati sebe in premoženje? 

Paziti je treba na svoje stvari. Policisti opozarjajo, da na javnih zbiranjih na prostem, v javnih prevoznih sredstvih, zabavah ali drugih krajih, kjer je veliko ljudi, pazite na osebne predmete in jih ne puščate na vidnih mestih brez nadzora. Ob odhodu z doma poskrbite za varnost nepremičnin, in sicer zaklepajte vrata in ustvarite občutek, kot da je vseskozi nekdo prisoten. Ne puščajte sporočil o odsotnosti, doma ne hranite večjih količin gotovine ali zlatnine. 

vlomilec pf
Profimedia
Postavite se v vlogo vlomilca, svetujejo policisti.

Poskrbite za varnost svojega vozila. Na vidnih mestih v vozilih ne puščajte predmetov večjih vrednosti, telefonov, denarnic ali torbic. Ljudi, ki jih ne poznate ne spuščajte v stanovanje ali hišo, oziroma jih v stanovanju ne puščajte brez nadzora. Bodite previdni pri uporabi bankomatov in plačilnih kartic. 

"V kolikor pa postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite sumljivo dogajanje, to sporočite na telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 12 00," poudarjajo. Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša mora biti vaša lastna varnost. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. 


pums prazniki storilci