vestnik

Puconski potok: Za onesnaženje krivo škropivo?

ABE, 27. 8. 2019
Nataša Juhnov
Pristojni bodo poskušali odkriti, kaj je povzročilo onesnaženje potoka v Puconcih. Fotografija Nataša Juhnov
Črna kronika

Bela snov je v soboto v puconskem potoku očitno povzročila pogin rib, žab in rakov. Na delu okolijska in kmetijska inšpekcija.

Zaradi sobotnega onesnaženja puconskega potoka, ko so poginile vodne živali, bo inšpekcija za okolje in naravo inšpektorata za okolje in prostor na verjetnem viru onesnaženja opravila inšpekcijski pregled, so sporočili z inšpektorata. Pri pregledu bo sodelovala tudi kmetijska inšpekcija. V soboto ob 14.18 so se interventne službe odzvale klicu regijskega centra za obveščanje o domnevnem onesnaženju potoka v Puconcih. Delavci Vodnega gospodarstva (VGP) Drava Ptuj – ene od služb, ki so po zakonu o varstvu okolja pristojne za izvedbo interventnih ukrepov v primeru okolijske nesreče –, so nato terenu ugotovili, da se je zgodilo onesnaženje narave z izlitjem bele snovi v potok, ki je iztekla iz smeri enega od tamkajšnjih kmetijskih gospodarstev ali kmetij.

Kot so ob tem še sporočili z inšpektorata za okolje in prostor, se pristojne službe, kot je VGP Drava Ptuj, odzovejo obvestilu centra za obveščanje oziroma številke 112, zato je najbolje, da vsakdo, ki opazi kakršne koli znake okolijske nesreče, nemudoma o tem obvesti center za obveščanje.

puconci potok okolje živali